home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαFeatured

Άγνωστη Αργολίδα: Από τους αμπελώνες του Γυμνού στη ξέφρενη φύση του Φαρμακά

To Γυμνό του δήμου Άργους – Μυκηνών είναι το σημείο σύζευξης του όρους Φαρμακά από τα ανατολικά με το μεγαλοβουνι και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ενώ μπροστά του εκτείνεται μία πεδινή έκταση με ελιές και αμπελώνες.

Οι κάτοικοι του ημιορεινού χωριού της Αργολίδας ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία που εξαιτίας της γειτνίασης με την περιοχή της Νεμέας αποτελεί τμήμα της αμπελουργικής της ζώνης. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον αρκετά τυποποιητήρια κρασιού. Άλλες ασχολίες αποτελούν η ελαιοκομία και η κτηνοτροφία.

Γυμνό Αργολίδας 1 1
Φώτο: fb (Gymno Argolidas)

Το χωριό που μετακινήθηκε προς τα κάτω

Ο πληθυσμός του χωριού γνώρισε σημαντική αύξηση απο το 1879 μέχρι και το 1951 αλλά έκτοτε έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Πάνω στο όρος του Φαρμακά βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος εκεί που κάποτε έστεκε όλο το χωριό του Γυμνού πριν κατέβει πιο κάτω στη σημερινή του τοποθεσία. Επίσης εκεί κοντά βρίσκονται και οι κατασκηνώσεις της ιεράς Μητρόπολης Αργολίδας, όπου τα καλοκαίρια φιλοξενούν δεκάδες παιδιά.

Γυμνό Αργολίδας (2)
Φώτο: fb (Gymno Argolidas)

Ποικίλες δράσεις με αγάπη για το χωριό

Ο τοπικός σύλλογος διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις στην πλατεία της εκκλησίας Αγίας Τριάδας ενώ από την Κοίμηση της Θεοτόκου το νερό φαίνεται να πηγάζει δίπλα από το ιερό.

Ενδιαφέρον οδικό μονοπάτι ξεκινά από το Γυμνό καταλήγοντας στη ξέφρενη φύση του Φαρμακά και ενδείκνυται για ορειβασία ενώ από τον οικισμό περνά και το ράλι Ναυπλίου.

Οι περίπου 150 κάτοικοι δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη για το χωριό τους και με προσωπική εργασία αλλά και οικονομική δαπάνη στολίζουν και ομορφαίνουν από γωνιά σε γωνιά τον τόπο τους. 

Βίντεο: Antonis Hartsas

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button