home design800Χ400

home design 1170Χ320

Γ. Γκιόλας: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στραγγαλίζει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

banner efxes anagn

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μίλησε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Γιάννης Γκιόλας

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μίλησε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Γκιόλας, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023.

Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει γίνει απελπιστική και η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται διαρκώς, με την ακρίβεια να καλπάζει, τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 12%, την ανεργία –κυρίως στους νέους- να διογκώνεται και την συντριπτική πλειοψηφία να βλέπει το μέλλον από δυσοίωνο έως απελπιστικά απογοητευτικό.

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να στραγγαλίζει τα βαλάντια των ανθρώπων που βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν και οι τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται, όμως παράλληλα η Κυβερνητική απραξία, απροθυμία και αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά επιβάλλουν να αλλάξει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δια στόματος Αλέξη Τσίπρα έχει καταθέσει τις κοστολογημένες προτάσεις του, ώστε να στηριχτούν τα χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις, αλλά κυρίως να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης επιτέλους ότι το Κράτος του ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτόν.

Ο Γιάννης Γκιόλας τόνισε ιδιαίτερα την συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να επικροτεί την αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η φορολόγηση των υπερκερδών τους έμεινε στα λόγια,την απογοητευτική εικόνα όλων σχεδόν των δεικτών της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τέλος για την εξαιρετικά δύσκολη χειμερινή περίοδο η οποία από όλους προβλέπεται ότι θα είναι επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Γιάννη Γκιόλα:

Η ομιλία

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ομιλίας του Γιάννη Γκιόλα:

«Οι αριθμοί και οι προβλέψεις ενός προσχεδίου προυπολογισμού δεν έχουν μεγάλη σημασία. Κατά κανόνα δεν επαληθεύονται. Παρόμοια είναι, συνήθως, και τα τελικά σχέδια του προυπολογισμού που με την ψήφισή του κάθε Δεκέμβριο αποτελούν τον οικονομικό προγραμματισμό του Κράτους.

Αν κάθε Κυβέρνηση κρινόταν από την ευστοχία των προβλέψεών της και την συνέπεια στην υλοποίηση των προυπολογισμών, οι κοινωνίες θα είχαν περιέλθει σε πλήρη ένδεια.

Εκείνο που είναι ανιχνεύσιμο από τα προσχέδια του Οκτωβρίου και ισχύει λίγο πολύ για όλες τις Κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. είναι ο χαρακτήρας μιας πολιτικής δήλωσης προθέσεων.

Ειδικότερα σε αυτή την ταραγμένη διεθνή συγκυρία ενός πολέμου στην Ευρώπη της ενεργειακής καταιγίδας και του πληθωρισμού , που πλήττουν ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες του Τρίτου κόσμου αλλ’ εξίσου και το σύνολο των εύρωστων χωρών της Ε.Ε. μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν άρδην τα πράγματα.

Όλες οι προβλέψεις στο παρόν προσχέδιο τελούν υπό την αβεβαιότητα των ανωτέρων παραγόντων και αναφέρομαι στο ρυθμό μεγέθυνσης, τις επενδύσεις την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές, την απασχόληση μέχρι και τα δημόσια οικονομικά.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, καθώς, αν οι πιέσεις παραμείνουν έντονες και δεν υποχωρήσουν θεαματικά από το 9,1% φέτος στο 3,1% τον επόμενο χρόνο, όπως προδιαγράφει το  βασικό σενάριο, ακόμη και η πρόβλεψη για 2,1% ανάπτυξη το 2023 –από 5,3% φέτος, θα βρεθεί στον αέραλόγω της δυσμενούς επίδρασης στο ΑΕΠ. Η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού θα θέσει σε κατιούσα πορεία επιβράδυνσης μια σειρά από δείκτες που θεωρούνται ουσιώδεις ιμάντες της οικονομίας, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψηςαπό μόνοι τους δεν μπορούν να  κάνουν τη διαφορά.

Αναφέρομαι σε βασικά μεγέθη του προυπολογισμού όπως αναπαραστώνται στο προσχέδιο.  Η ιδιωτική κατανάλωση, η ανοδική πορεία της οποίας προβλέπεται ότι από 7,2% θα πέσει αισθητά το 2023 σε μόλις 1,3% η δε δημόσια θα σμικρυνθεί ουσιωδώς από 0,2% σε αρνητικό πρόσημο -1,5%. Πως μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη όταν οι εξαγωγές θα κατακρημνισθούν από 10,3% φέτος στο 1,8% το 2023, όταν μάλιστα οι εισαγωγές αντιθέτως, θα σημειώσουν αύξηση 3,1%  με ότι αυτό συνεπάγεται για το έλλειμμα του ισοζυγίου των συναλλαγών που είναι και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την ελληνική οικονομία.

Αντιθέτως οι επενδύσεις φαίνονται να εμφανίζουν  ανοδική τάση από 10% σε ποσοστό 16% που λογικά θα ήταν αναμενόμενο να κινητοποιήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο αυτή η επίδοση διαψεύδεται από τη σταθεροποιητική τάση που προβλέπεται στο προσχέδιο στη διαμόρφωση του δείκτη ανεργίας που σχεδόν παραμένει ομοειδές στο 10,8% από 11% του τρέχοντος έτους. Στο στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το ρυθμό στο μέτωπο απασχόλησης που σαφέστατα υπολείπεται του φετινού, από 4,6% στο εντυπωσιακά αργό του 0,2% μάλλον σε μεγάλη ανησυχία πρέπει να μας εμβάλουν για πιθανά νέα κύματα ανέργων από τις επιχειρήσεις που θα συμπαρασυρθούν στη δίνη της ενεργειακής κρίσης που απειλεί αφόρητα. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση δια στόματος του κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να επαγγέλλεται  παραδείσους οικονομικής ευφορίας με καλές και ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για τον προυπολογισμό, όσο και για την ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση επισημαίνει και η Εθνική Τράπεζα στη σχετική της έκθεση. Διαβλέπει βάσιμους κινδύνους για το δημοσιονομικό σενάριο του προσχεδίου που αναφέρονται σε:

Α. Χειρότερες του αναμενομένου εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, π.χ. οι τιμές του αργού πετρελαίου να βρεθούν σημαντικά πάνω από τα 96 δολλάρια /βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου (ολλανδικό ΤΤF)να παγιωθούν άνω των 200 ευρώ/ MWH σε όλη τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα υψηλότερο πληθωρισμό και συμπίεση του εγχώριου επιπέδου κατανάλωσης και παραγωγής.

Β. Μια εντονότερη ύφεση στη ζώνη του ευρώ (με σαφείς ενδείξεις ήδη υπαρκτές), που θα επιβάρυνε περαιτέρω τις συνθήκες εξωτερικής ζήτησης και τις τουριστικές τάσεις (σαφή τροφοδότη της οικονομάς μας).

Καμπανάκι ηχεί και από την πλευρά του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, ιδίως σε ότι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,7%. Σημειώνει σχετικά ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την προβλεπόμενη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι: «Εάν ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι χαμηλότερος του αναμενομένου, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στα δημόσια έσοδα, φορολογικά και ασφαλιστικά».

Πίσω από όλα αυτά τα στοιχεία, τις αναλύσεις και τα νούμερα θα έλεγε κανείς ότι ένα φάντασμα πλανάται σε όλη τη χώρα πλήττοντας αβάσταχτα τις πλάτες των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων, των μικρομεσαίων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός!

  1. ΜΙΣΘΟΙ. Η ακρίβεια ροκανίζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της έρευνας οικογενειακού προϋπολογισμου της ΕΛΣΤΑΤ, ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ καλείται να καλύψει δαπάνες 918 ευρώ..!
  2. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Η κούρσα του πληθωρισμού με μέσο πληθωρισμό 9,1% για φέτος βγάζει εκ προοιμίου ανεπαρκή την προεξαγγελθείσα αύξηση του Μαΐου κατά 6%.
  3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Νάρκη θέτει ο πληθωρισμός και στο ασφαλιστικό, καθώς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές από το 2023. Η προβλεπόμενη Αυτόματη Αναπροσαρμογή Εισφορών, που θα γίνεται σε ετήσια βάση για τα έτη 2023- 2024, με την αύξηση γύρω στο 8% θα επιβαρύνει την πρώτη από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες από 210 ευρώ στα 227 ευρώ μηνιαίως, με αντίστοιχες αυξήσεις μέχρι την έκτη που από 566 ευρώ θα αυξηθεί σε 611.
  4. Για την ΑΝΕΡΓΙΑ και τους φόβους επιδείνωσης, αναφέρθηκα πιο πάνω.
  5. ΕΝΟΙΚΙΑ – ΟΙΚΟΔΟΜΗ. Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση στο 40-50% του κατασκευαστικού κόστους, έχει πυροδοτήσει τα επαγγελματικά και οικιστικά μισθώματα. Αυξήσεις σε ποσοστό έως 25% για ανανεώσεις μισθώσεων ζητείται από ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με έκθεση του Πανελληνίου κτηματομεσιτικού δικτύου E- Real Estates.
  6. και φαρμακερό: Το κόστος της ενέργειας. Θέρμανση, κίνηση, μεταφορές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω ιδιαίτερη μνεία και αναφορά των συνεπειών της. Ο λαός τα βιώνει ήδη αφόρητα, ενώ και ο χειμώνας θα ενσκήψει δριμύς.

Για αυτό λίγα και μεστά στοιχεία θέλω να εκθέσω, όπως τα προβλέπει τοο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας, όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη ΔΕΘ με τίτλους:

  1. Κρατικοποίηση της ΔΕΗ
  2. Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε.
  3. Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Μείωση του ΦΠΑ των τροφίμων στο χαμηλότερο συντελεστή.

Μέτρα ρεαλιστικά, κοστολογημένα που θα δώσουν ανάσα, θα ανακουφίσουν το λαό!»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis