home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Διάλεξη των Ινδών εμψυχωτών της ομάδας Jana Sanskriti από την Καλκούτα

“Το θέατρο ως καταλύτης κοινωνικών αλλαγών στην Ινδία.”
Εκδήλωση του ΜΠΣ Θέατρο και Κοινωνία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με διεθνείς προσκεκλημένους το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική” του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  θα πραγματοποιήσει ανοιχτή διάλεξη στο κοινό την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, 18.00 -20.00 (Κτήριο Άριας, αίθουσα Α1) με θέμα “Το θέατρο ως καταλύτης κοινωνικών αλλαγών στην Ινδία.”, με τους Dr. Sanjoy Ganguly, σκηνοθέτη- εμψυχωτή-συγγραφέα, Sima Ganguly, ηθοποιό και Sujoy Ganguly, σκηνοθέτη – εμψυχωτή, οι οποίοι ηγούνται του διάσημου θεατρικού οργανισμού Jana Sanskriti στην Ινδία.

Η οργάνωση Jana Sanskriti είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός με έδρα την Καλκούτα της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία, που από τις αρχές της δεκαετίας 1980  χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία και σπουδαία αποτελέσματα τις τέχνες και ειδικά το Θέατρο του Καταπιεσμένου για την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Στην σαραντάχρονη πορεία τους συνδέθηκαν με τα λιγότερα προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας παρουσιάζοντας έργα σε χωριά και κοινότητες αγροτών στο Δέλτα του Γάγγη.  Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κίνημα, όπου με βάση το Κέντρο τους στα περίχωρα της Καλκούτα εκπαιδεύουν και στηρίζουν άλλες ομάδες Θεάτρου του Καταπιεσμένου σε πολλά χωριά. Για το έργο τους και τη σημαντική τους επίδραση στην ινδική κοινωνία έχουν δημοσιευθεί πολλές μελέτες, διδακτορικές διατριβές και μονογραφίες από ερευνητές από όλον τον κόσμο και έχουν βραβευθεί διεθνώς.

Οι κύριοι Sanjoy και Sima Ganguly είχαν προσκληθεί από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως καθηγητές στο “Λύκειο Επιδαύρου- Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος” το 2018 και έκτοτε συνεργάζονται στενά με διδάσκοντες του  Τμήματος Θεατρικών Σπουδών σε διεθνή προγράμματα για το Kοινωνικό Θέατρο / Θέατρο του Καταπιεσμένου, σχεδιάζοντας προγράμματα που αξιοποιούν την ελληνική και την ινδική κλασική θεατρική παράδοση.

Θα προηγηθεί βιωματικό εργαστήριο με  τους φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική”, τους προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και επιλεγμένους επαγγελματίες του θεάτρου και μέλη θεατρικών ομάδων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis