home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΟικονομία

Αρκαδία: Υποφέρουν οι παραγωγοί κάστανου – Αίτημα για αποζημιώσεις

Κλιματική αλλαγή, ασθένειες και κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της παραγωγής

Στα όριά τους βρίσκονται οι παραγωγοί κάστανου στην Αρκαδία που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Στην επιδείνωση της κατάστασης έχει οδηγήσει η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν σημαντικά τις καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό πως η έντονη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας το καλοκαίρι του 2022 οδήγησαν την παραγωγή σε μείωση κατά 80-90%.

Ασφαλώς, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέες ασθένειες που έχουν εμφανιστεί και πλήττουν τα δέντρα, καθώς για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται σκευάσματα με υψηλό κόστος. Το ίδιο υψηλό είναι και το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με τις τιμές των καυσίμων να προκαλούν μία αλυσίδα αυξήσεων που οι παραγωγοί κάστανου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Αίτημα για αποζημιώσεις των παραγωγών κάστανου

Με τη κατάσταση να είναι οριακή και τους παραγωγούς κάστανου να υποφέρουν από τη ζημία και τα κόστη παραγωγής, το Επιμελητήριο Αρκαδίας ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη στήριξη των παραγωγών. Ζητά άμεσα αποζημιώσεις για τους παραγωγούς, επικαλούμενο και τον κανονισμό De Minimis. Παρόμοιο αίτημα είχε διατυπώσει και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προς το Υπουργείο, τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο επικαλείται το Επιμελητήριο Αρκαδίας για την ανάδειξη του προβλήματος και της ανάγκης άμεσης επίλυσής τους από τους αρμόδιους φορείς.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button