home design 800x400
home design 1170Χ320

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά μετατρέπεται σε μουσείο

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Μονεμβασίας και Αναπτυξιακής “Πάρνωνα”.
Σπίτι Γιάννη Ρίτσου Μονεμβασιά

Η μετατροπή σε Δημοτικό Μουσείο του σπιτιού του Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς αποτελεί το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Πάρνωνας” ΑΟΤΑ.

Στην σύμβαση, την οποία εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, η Περιφέρεια θα συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και στην προβολή της πράξης, ενώ θα έχει εκπροσώπους της στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

Στόχος του έργου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμα πόλος  προσέλκυσης επισκεπτών που με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Μονεμβασιάς και θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο του συγκεκριμένου τόπου, αλλά γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, “η σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Μονεμβασίας -και όχι μόνο-, σε θέματα ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού, είναι βασικοί στόχοι της πρότασης σχεδιασμού της έκθεσης, συνεισφέροντας μακροπρόθεσμα στην βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής”.

Ο Γιάννης Ρίτσος θεωρείται μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ποίησης, με το έργο του να αποτελεί σταθμό της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Η μόνιμη έκθεση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του ποιητή μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά για κάθε ενότητα ποιήματα. Κάθε τέτοια ενότητα θα αναπτύσσεται ανάλογα με τα μηνύματα και την πληροφορία που θα λαμβάνει ο επισκέπτης σε τέσσερις νοηματικούς άξονες αυτόν του τόπου, των γεγονότων, των προσώπων και των έργων.

Ο άξονας του τόπου θα αναδεικνύει την σχέση του ποιητή με την Μονεμβασιά όπως αυτή διαγράφεται μέσα από έργα του, όπως το “Εμβατήριο του ωκεανού” και η “Μονοβασιά¨, καθώς και προσωπικές αφηγήσεις του.

Ο άξονας των γεγονότων θα παρουσιάζει ιστορίες από την ζωή του ποιητή που επέδρασαν καταλυτικά στο έργο του ανά περίοδο, από την δεκαετία του 1930 έως του 1980.

Ο άξονας των προσώπων θα παρουσιάζει την επίδραση σημαντικών προσώπων στην ζωή του ποιητή και τον τρόπο που αυτή αντανακλάται σε ποιήματα του ανά περίοδο, από την δεκαετία του 1930 έως του 1980.

Τέλος, ο άξονας των έργων θα παρουσιάζει το σύνολο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Γιάννη Ρίτσου με έμφαση στα ποιήματα, καθώς και τα εικαστικά και θεατρικά του έργα με αφορμή τις συνθήκες που τα ενέπνευσαν και τα χαρακτηρίζουν.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis