home design 800x400
home design 1170Χ320

Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, λένε οι σεισμολόγοι

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ο Κορινθιακός
σεισμός inpixio

Πέντε ρίχτερ «ταρακούνησαν» λίγο μετά τη  01:00 τα μεσάνυκτα τον Κορινθιακό, ξυπνώντας μνήμες από τον παλαιότερο καταστροφικό σεισμό, του οποίου είχε προηγηθεί προσεισμός 5 ρίχτερ. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή και συνοδευόταν από  ισχυρό βουητό, με επίκεντρο 26.1 χλμ. νοτιοανατολικά της Άμφισσας και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

σεισμος

Πριν τον κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός μεγέθους 1,3 Ρίχτερ, ενώ μετά την δόνηση των 5 ρίχτερ κατεγράφησαν τουλάχιστον 11 μετασεισμοί από 0,8 έως και 1,9 Ρίχτερ.  Ο σεισμός  των 5 ρίχτερ  σχετίζεται με το ρήγμα που διέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί αν πρόκειται ή όχι για τον κύριο σεισμό.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην εκπομπή της  ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ανησυχούμε από τον σεισμό που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία, μετά τα μεσάνυχτα, ένας σεισμός που είχε ένα μέγεθος 5,1 βαθμών κι εκδηλώθηκε στον κόλπο της Ιτέας, υποθαλάσσια. Ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο, στις γύρω περιοχές, αλλά και στην Αθήνα. Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά πυκνά τέτοιους σεισμούς. Έχει δώσει και το ’95 μεγάλο σεισμό της τάξεως των 6,7 βαθμών, αλλά αυτός ο σεισμός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα, την κανονική σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Μετά τη μία τα μεσάνυχτα ουσιαστικά εκδηλώθηκαν τρεις δονήσεις της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών, δονήσεις που δεν μπορούμε να τις εντάξουμε μετά βεβαιότητας σε μία μετασεισμική ακολουθία γιατί περιμένουμε και την εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός».

Για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στον Κορινθιακό μίλησε στο in.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή του Κορινθιακού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

«Ήταν ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε αρκετές περιοχές, ακόμα και στην Αττική» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οι σεισμολόγοι θα πρέπει λάβουν όλα τα στοιχεία για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis