home design800Χ400

home design 1170Χ320

Έφυγε ο εμπνευστής του Παλαμηδείου Δρόμου Γιώργος Πουλάκος

banner efxes anagn

Η Σπάρτη, τα Τρίκαλα, το Λεωνίδιο και το Ναύπλιο θρηνούν την “αναχώρηση” του Γιώργου Πουλάκου
Γιώργος Πουλάκος

Ένας αγαπημένος καθηγητής και άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού και ανέδειξε μεγάλα ταλέντα, ο Γιώργος Πουλάκος δεν είναι πια κοντά μας.

Εμπνευστής του Παλαμηδείου Δρόμου το 1975 που εξελίχθηκε σε Παλαμήδειο Άθλο.

Κορωνίδα του βέβαια ήταν ο στίβος, όπου είχε και πολύ μεγάλες επιτυχίες έχοντας αναδείξει πανελληνιονίκες,

Ποιος ήταν ο Γιώργος Πουλάκος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία απ’ όπου αποφοίτησα το 1955.

Υπήρξα αθλητής ο ίδιος, γι’ αυτό σε όλη μου τη ζωή η προαγωγή του πρωταθλητισμού και του μαζικού αθλητισμού ήταν το μεράκι και το πάθος μου.

Πόλεις που υπηρέτησε:

Τρίκαλα 1959-1963

Κατά τη θητεία του στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων προπόνησε τον Χρήστο Παπανικολάου, και να τον ανάδειξε 3ο Έλληνα έφηβο στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 3,83μ. Κατόπιν μετεγράφη στον Παναθηναϊκό και αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος και παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα επί κοντώ με 5,49μ. Αξιολογώτατος αθλητής ήταν και ο …Γιαννακός που κατέλαβε την …θέση την ίδια χρονιά στο άλμα επί κοντώ.

Λεωνίδειο Κυνουρίας Αρκαδίας 1963-1972

Υπηρέτησε διορισμένος στο Γυμνάσιο-Λύκειο της μικρής πόλης του Λεωνιδίου Αρκαδίας. Διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 1965 ως το 1971, πρόγραμμα «Αθλητισμός και Παιδί» κατά το οποίο όλα τα παιδιά του Γυμνασίου μετείχαν σε αθλητικές εκδηλώσεις το απόγευμα στο Εθνικό Στάδιο της πόλης. Είχαν αφιερωθεί δύο ημέρες της εβδομάδας για τα αγόρια και δύο για τα κορίτσια.  Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν η άνθιση του κλασσικού αθλητισμού και των ομαδικών σπόρ με συγκομιδή εντυπωσιακών διακρίσεων για μια μικρή και συγκοινωνιακά απομονωμένη πόλη, που χαρακτηριζόταν από τον τύπο της εποχής ως «ένα μικρό θαύμα». Το αθλητικό φυτώριο του Λεωνιδίου κυριάρχησε στους μαθητικούς αγώνες της Πελοποννήσου επί σειρά ετών και λόγω έλλειψης αθλητικού σωματείου τροφοδότησε την ομάδα του «Παναθηναϊκού» όσον αφορά τη συμμετοχή σε διασυλλογικά  πρωταθλήματα.

Πανελληνιονίκες-Πρωταθλητές Λεωνιδίου:

1.            Βασίλης Τροχάνης και ο αδελφός του

2.            Κωνσταντίνος Τροχάνης     Σκυταλοδρομία 4Χ100 1η θέση στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Στίβου

3.            Φανή Τροχάνη: Ανώμαλος Δρόμος, 800 μέτρα 2η θέση Πανελληνίως, Μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελλάδος

4.            Διονύσης Διατσίγκος : Ανώμαλος Δρόμος 1η θέση Πανελληνίως, 1500μέτρα

Μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελλάδος

3η Θέση στην Ευρώπη στο Τρίαθλο

5.            Τσουκάτος Θεόδωρος, Ανώμαλος Δρόμος 5η θέση Πανελληνίως

6.            Μεταξία Κυρίου: 2η θέση Πανελληνίως στο Άλμα εις μήκος

7.            Ομάδα Μπάσκετ Λυκείων Μαθητριών: 2η Θέση Πανελληνίως, 1967, (4η και 6η τις δύο προηγούμενες χρονιές),  επί τρία συναπτά έτη πρωταθλήτρια Πελοποννήσου.

Ναύπλιο 1972-1990

Υπηρέτησε διορισμένος στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αρρένων Ναυπλίου, μετέπειτα 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Κατά τα έτη 1986-1990 υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής και αναπληρωτής του Δ/ντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Υπηρέτησε στην Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ αρχικά ως Γραμματέας και μετέπειτα ως Πρόεδρος. Επιπλέον ήταν ιδρυτικό στέλεχος και προπονητής των αθλητικών σωματείων «Οίαξ Ναυπλίου» και «Γυμναστική Ένωση Αργολίδας».

Στο Ναύπλιο διοργάνωσε για πρώτη φορά πανελληνίως  (1981) πρόγραμμα «Αθλητισμός και Γυναίκα» με συμμετοχή δεκάδων γυναικών, το οποίο μερικά έτη αργότερα υιοθετήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή μου ως συμβούλου στην οργάνωσή του.

Το 1980 μετά από επίπονη προσπάθεια ετών διαμορφώθηκε ο χώρος στην παραλία «Καραθώνα» και φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου του ΣΕΓΑΣ, που ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε το Ναύπλιο.

Ακολούθησε η Οργάνωση του 1ου Παλαμηδείου δρόμου το 1975 στη γιορτή της Άλωσης του Παλαμηδίου, μια αθλητική εκδήλωση που διατηρείται ως σήμερα και διαφημίζει την πόλη του Ναυπλίου διεθνώς.

Οργανώθηκε Βαλκανικός Αγώνας Βάδην Ταχυδρομικών Υπαλλήλων. Δημιουργήθηκε Σχολή Κριτών Στίβου τα πιστοποιημένα μέλη της οποίας έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Πανελληνιονίκες-Πρωταθλητές Ναυπλίου

1.            Σολομών Αντωνιάδης, 1ος Πανελληνιονίκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου, 1ος  Πανελληνιονίκης στο Μαθητικό Πρωτάθλημα 3000μέτρων, 1ος Πανελληνιονίκης στο Πρωτάθλημα ΣΕΓΑΣ στα 3000 μέτρα και 2ος στα 1500μέτρα

2.            Γιάννης Μπόλλας, επίδοση 70 μέτρα στο ακόντιο και συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα Ανδρών του ΣΕΓΑΣ

3.            Βαγγέλης Κεραμιδάς, 1η θέση στη σκυταλοδρομία 4Χ400 στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα 1974, Μέλος της Εθνικής Ομάδας στίβου στα 400 μέτρα με επίδοση 49,7.

4.            Γιάννης Κολιόπουλος, 1ος Πανελληνιονίκης Δεκάθλου Νέων του ΣΕΓΑΣ

5.            Ηλίας Γεωργόπουλος 2ος Πανελληνιονίκης στο άλμα επί κοντώ Νέων του ΣΕΓΑΣ

6.            Γιώργος Πανοβράκος, 6ος Πανελληνιονίκης Μαραθωνίου

7.            Ελένη Ιωαννίδη, 3η θέση πανελληνίως στα 150 μέτρα εμπόδια

8.            Καλλιόπη Παρασκευοπούλου,  3η θέση πανελληνίως στα 150 μέτρα εμπόδια

9.            Γιώργος Κούρτης, 3η θέση πανελληνίως στον ακοντισμό

10.         Βασίλης Δημόπουλος, 4ος Πανελληνίως στα 400 μέτρα μετ’ έμποδίων σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου εφήβων

11.         Ευαγγελία Μαρλαγκούτσου, Πανελλήνιο ρεκόρ στο βάδην γυναικών

12.         Χριστίνα Σιατερλή, 3η θέση πανελληνίως στη δισκοβολία Νεανίδων ΣΕΓΑΣ

Σχόλια

newsletter banner anagnostis