home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χρέη προς το Άργος από την αρχαιότητα

Πάνω από 7εκατομύρια ευρώ χωρίς του τόκους χρωστά η Αίγινα στο Άργος

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Χρέη προς το Άργος από την αρχαιότητα
arx. limani 036

Σε μια χώρα που όλοι θέλουν να έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τα αρχαία χρέη. Η Αίγινα πχ, χρωστάει ένα πρόστιμο που της επέβαλαν οι Αργείοι 500 τάλιρων για την συμμετοχή πλοίων της στην επιδρομή του παράφρονα και ψεύτη Κλεομένη κατά του Άργους το 494π.Χ. Για το χρέος αυτό, που δεν έχει αποπληρωθεί ακόμα, ο Ηρόδοτος στο Ιστορίες κεφάλαιο Ερατώ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«[6.92.1] Αυτά τα δεινά προκάλεσαν από μόνοι τους οι Αιγινήτες στην πόλη τους· κι όταν έφτασαν οι Αθηναίοι, βγήκαν και τους αντιμετώπισαν με εβδομήντα καράβια, νικήθηκαν όμως στη ναυμαχία και καλούσαν σε βοήθεια, όπως και την προηγούμενη φορά, τους Αργείους. Αυτή τη φορά λοιπόν οι Αργείοι δεν πήγαν να βοηθήσουν, καταλογίζοντας στους Αιγινήτες ότι τα καράβια τους (που τα πήρε ο Κλεομένης με τη βία) έπιασαν στεριά στην παραλία της Αργολίδας και πήραν μέρος στην απόβαση των Λακεδαιμονίων· στην απόβαση πήραν μέρος και οπλίτες από καράβια των Σικυωνίων, σ᾽ αυτή την ίδια επιδρομή.

[6.92.2] Κι οι Αργείοι τούς επέβαλαν να πληρώσουν αποζημίωση χίλια τάλαντα, πεντακόσια ο καθένας από τους δυο τους. Λοιπόν οι Σικυώνιοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους και συμβιβάστηκαν να πληρώσουν εκατό τάλαντα και ν᾽ απαλλαγούν, ενώ οι Αιγινήτες και δεν την παραδέχτηκαν και γενικά η συμπεριφορά τους ήταν αλαζονική. Αυτός ήταν ο λόγος που, όταν ζητούσαν βοήθεια, το Άργος επίσημα δεν τους την έστελνε, περίπου όμως χίλιοι πήγαν εθελοντικά· κι αρχηγό τους είχαν τον Ευρυβάτη, που ήταν αθλητής του πεντάθλου».

Δηλαδή το χρέος των Αιγινητών προς το Άργος ανέρχεται σε 500 τάλαντα. 1 τάλαντο= 14.113 δολάρια περίπου με βάση την τιμή του ασημιού. Δηλαδή 7.056.500 δολάρια και που να υπολογιστούν και οι τόκοι!

Βλέπουμε εκστρατευτικό σώμα των Αργείων να αποβιβάζεται στο νησί!

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis