home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τρέχοντας από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο

Δυο ποταμοί συνδέουν την Νέα Κίο με την πατρογονική γη της

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

1 σχόλιο στο Τρέχοντας από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο
ασκανδροσ

Η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών, η ΚΕΔΑΜ, το ΝΠΔΔ Κοινωνική Μέριμνα & Αθλητισμός και ο Σύλλογος Μαραθονοδρόμοι  Δρομείς Αργολίδας  (μέλος Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α –Υ), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνουν τον 7οΑγώνα Δρόμου Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή «Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο, 11 χλμ.», που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Κίο Αργολίδας το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Εκκίνηση – Τερματισμός:  κεντρική πλατεία Ν.Κίου (πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη)

Ώρα εκκίνησης   6:00 μμ

Ώρα τερματισμού   8:00 μμ

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται έως και 1 ώρα το αργότερο πριν την εκκίνηση στην αφετηρία, για τη παραλαβή των αριθμών & των chip χρονομέτρησης. Λήξη παραλαβής των αριθμών στις 17:45.

Πληροφορίες διαδρομής: Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη. Τα 8 χλμ. διεξάγονται σε παρόχθιο χωματόδρομο του Ερασίνου ποταμού, τα υπόλοιπα 3 χλμ. σε άσφαλτο στην παραλιακή οδό του Αργολικού Κόλπου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές, μέχρι και την Τετάρτη14/09/2022 στις 8:00 μμ (καταληκτική ώρα), ή μέχρι την συμπλήρωση το όριο συμμετοχών των 200 ατόμων.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνει δεκτός την ημέρα του αγώνα και εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις.

Δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

Στον αγώνα κάθε αθλητής συμμετέχει με δική του ευθύνη.

Οι αγωνιζόμενοι συναινούν στη λήψη φωτογραφιών για χρήση στον Τύπο.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (πλην ακραίων καιρικών φαινομένων). Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, σε περίπτωση αναβολής θα ανακοινωθεί έγκαιρα μέσω του τύπου.

Σημαντική Υποστήριξη στον Αγώνα θα παρέχουν οι Φίλοι Μοτοσικλέτας Αργολίδας (ΦΙΛΜΑ), το 1ο Σώμα Προσκόπων Άργους, η Τροχαία Άργους καθώς και οι τοπικοί Σύλλογοι της Νέας Κίου.

Για περισσότερες Πληροφορίες:

Δημοτική Κοινότητα. Νέας Κίου (ώρες γραφείου): 2751051013

Γιώργος Μανινής (Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Ν.Κίου)  6932196477

Αχιλλέας Μπαντανάς (Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Ν.Κίου): 6944679601

Βαγγέλης Βασιλείου (Γραμματέας Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας):  6936729799

Ο ποταμός Ασκάνιος στην Κερασούντα Πόντου Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη δεκαετία 1890 inpixio
Ο ποταμός Ασκάνιος στην Κερασούντα Πόντου Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890

Τι συνδέει τον Ασκάνιο με τον Ερασίνο

Στο ταξίδι για την Κολχίδα η Αργώ έδεσε στην περιοχή της μετέπειτα Κίου προκειμένου α τροφοδοτηθεί με νερό και τροφές. Ο Αργείος Ύλας προσφέρθηκε α πάει να εξερευνήσει την περιοχή. Εκεί έφτασε στον ποταμό Ασκάνιο όπου συνάντησε νύμφες να λούζονται στα νερά του. Οι νύμφες γοητεύτηκαν από την ομορφιά του και τον πήραν για πάντα μαζί τους. Μάταια ο Ηρακλής και τα υπόλοιπα μέλη της Αργούς τον Έψαχναν. Άφησαν μάλιστα πίσω τους τον Κίο να τον περιμένει. Μάταια όμως. Σύμφωνα με τον μυθιστοριογράφο του 2ου αιώνα μΧ, Αντονίνο Λιβαρέλι, τον μεταμόρφωσαν σε Ηχώ για να μην μπορεί να τον βρει ο Ηρακλής. Τα χρόνια περνούσαν και ο Κίος με την βοήθεια της Αθηνάς ίδρυσε εν τω μεταξύ την Κίο. Έκτοτε πραγματοποιούντο στην Κίο κάθε Άνοιξη αγώνες προς τιμή του Ύλα στις κοίτες του Ασκάνιου.

pelargos n. kios
Εργοστάσιο Πελαργός, φωτογραφία “Αναγνώστης Πελοποννήσου”

Η μικροασιατική καταστροφή έφερε τους Κίους πρόσφυγες στον μυχό του Αργολικού για να δουλέψουν, σαν φτηνά εργατικά χέρια, στο εργοστάσιο Ντοματοποιίας Πελαργός, εκεί στην θέση του παλιού Ιπποφορβείου του Καποδίστρια. Η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν με δάκρυα στα μάτια τους έφερε στον νου τον Ασκάνιο στη θέση του Ερασίνου. Τα Μουδανιά στην θέση του Ναυπλίου και την αγαπημένη τους Κίο, εκεί που σήμερα νικώντας τα βαλτόνερα εκπέμπει ακόμα το φως της παλιάς της αίγλης, η Νέα Κίος.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Πολιτικη κουζίνα

    Πέραν από τις ιστοριούλες και τα παραμυθάκια υπάρχουν υγιείς πολιτικά έστω κ λίγοι να ασχοληθούν σοβαρά με την Νέα Κιο;; γιατί μεχρι τωρα κάποιοι αργοσχολοι 70αρηδες ασχολούνται, η Κιος θέλει νέους μπροστάρηδες με γνώση κ αξίες για την ανεξάρτητο ποίηση της και την ανάπτυξη της που απεβίωσε μαζι με τον αείμνηστο δήμαρχο της στις 6-3-2006,εκτοτε το χάος η υποβάθμιση και το πισογυρισμα.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis