home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το ψυχρό «χαστούκι» που περιμένουν τον Σεπτέμβρη και οι προβλέψεις – Διχάζονται οι μετεωρολόγοι για τον καιρό

Καλλιάνος: Δεν ξέρω αν θα έρθει ψυχρό «χαστούκι» , παγωμένη «σφαλιάρα» , κρύο «σκαμπίλι», δροσερή «φάπα», πολική «μπάτσα», κρυστάλλινο «ράπισμα» η χειμωνιάτικο «φατούρο», αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι θα υποχωρήσει κάπως ο υδράργυρος
Άντρας κρύο

Οι προβλέψεις για ψυχρή εισβολή με βουτιά της θερμοκρασίας και βροχές μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη έχει διχάσει τους μετεωρολόγους. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που κάνει το γύρο του διαδικτύου και αναφέρει ότι από την επόμενη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, ίσως έρθει μία γερή «κατεβασιά» ψυχρού αέρα από τη Βόρεια Ευρώπη. Η ψυχρή εισβολή θα ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία το διήμερο 19 – 20 του μήνα, αναφέρουν.

Στις προβλέψεις αυτές αντιδρά ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος δίνει τη δική του απάντηση, σημειώνοντας: «Διαβάζω από χθες σε διάφορα site στο διαδίκτυο ότι μετά τις 19-20 Σεπτέμβρη (δηλαδή 11 μέρες μετά!!) θα έρθει ψυχρό «χαστούκι» στη χώρα μας με ακραίες βροχές, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και πανελλαδικά χειμωνιάτικο σκηνικό.

Μάλιστα, με έχουν καλέσει από το πρωί τουλάχιστον 10 ραδιοφωνικοί σταθμοί για να πω τη γνώμη μου για αυτή την καιρική εξέλιξη αλλά και εφημερίδες για να γράψω ένα άρθρο πάνω σε αυτό. Προφανώς και τους εξήγησα αυτά που θα σας γράψω παρακάτω».

Και σημειώνει ο κος Καλλιάνος:

1. Πρόγνωση καιρού για μετά από 11 μέρες θα ήταν επιστημονικά ανώριμο να κάνω. Μια πρώτη εκτίμηση ναι, πρόγνωση όμως όχι! Εδώ ο καιρός αλλάζει μέσα στις επόμενες 6-12 ώρες, είναι δυνατόν να δώσουμε βάση σε προγνώσεις για μετά από 11 μέρες;

2. Δεν ξέρω αν θα έρθει ψυχρό «χαστούκι», παγωμένη «σφαλιάρα», κρύο «σκαμπίλι», δροσερή «φάπα», πολική «μπάτσα», κρυστάλλινο «ράπισμα» ή χειμωνιάτικο «φατούρο», αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι θα υποχωρήσει κάπως ο υδράργυρος από την προσεχή Δευτέρα με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές (ίσως και στην Αττική) αλλά… από την ερχόμενη Πέμπτη θα ανέβει πάλι η θερμοκρασία σε τελείως καλοκαιρινές τιμές, με την έντονη ζέστη να επηρεάζει όλη την Ελλάδα για 2-3 μέρες τουλάχιστον!

3. Όσο μπορούν -οι δημοσιογράφοι- ας μην ανεβάζουν με βαρύγδουπους τίτλους προγνώσεις (ερασιτεχνών ή και επαγγελματιών προγνωστών) που αφορούν για μετά από 10 ή και παραπάνω μέρες. Κινδυνεύει να εκτεθεί και αυτός που δίνει την πρόγνωση, αλλά και το site που ανεβάζει αυτό το άρθρο. Αλλά και ακόμα χειρότερα, ο κόσμος θα πληροφορηθεί με πιθανότατα λανθασμένο τρόπο.

Και αν ακόμα μια πρόγνωση καιρού αποδειχθεί σωστή για μετά από 11-12 μέρες, τότε προφανώς και δεν αξίζουν συγχαρητήρια στον εκάστοτε προγνώστη, απλά αξίζει να παίξει ο ίδιος ένα Τζόκερ γιατί πιθανότατα θα είναι ένας νέος εκατομμυριούχος”!

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis