home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα και Πελοπόννησος: Λευκός καπνός για γρήγορες αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές από τις καλοκαιρινές βροχές

Επίσκεψη κλιμακίου ΣΥΡΙΖΑ στην Νεμέα

Φως για αποζημιώσεις αρχίζουν να βλέπουν οι αγρότες, για τις καταστροφές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες, κατά κύριο λόγο στην Κορινθία, αλλά και στο Γυμνό της Αργολίδας, καθώς και στην υπόλοιπη Περιφέρεια, οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η αυξημένη υγρασία τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες Δευτέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα βγήκε λευκός καπνός για αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα υπάρχει ακριβής εικόνα της ζημιάς, ενώ πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και το εκτιμητικό έργο, καθώς έχουν γίνει από το υπουργείο δεκάδες προσλήψεις έκτακτων εκτιμητών γεωπόνων – δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Οι εκτιμήσεις των ζημιών

Ο περιφερειάρχης επέδωσε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά υπόμνημα με τις αναφορές των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας σχετικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πάνω υπηρεσιών, εξαιρετικά μεγάλη εμφανίζεται η ζημιά στην Κορινθία – ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Νεμέας – ενώ προκύπτουν ακόμα ζημιές στην Αρκαδία, κυρίως στην περιοχή Ζευγολατιού, στη Μεσσηνία με ολοκληρωτική καταστροφή συκεώνων σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές υπήρξαν σε Αργολίδα και Λακωνία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών ανά περιφερειακή ενότητα που ο περιφερειάρχης επέδωσε στον υπουργό:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΛΑΚΩΝΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο ακέραιο οι αποζημιώσεις

Στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ αγρότες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και οι αποζημιώσεις θα είναι ακατάσχετες, ενώ στις 20 του μήνα θα γίνουν ακριβείς ανακοινώσεις ως προς το πώς θα κινηθούν ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τονίστηκε ακόμα, ότι πριν την λήξη του φετινού χρόνου θα δοθεί προκαταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες σε όλες τις Π.Ε., μετά την εξατομίκευση των ζημιών, ενώ παράλληλα από τον υπουργό ΑΑΤ υπήρξε συναίνεση ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι  υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, Νεμέας Κώστας Φρούσιος κ.α.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis