home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μια Geitonia από τοπικές γεύσεις στα Μάλια της Κρήτης – Λατρεμένη κρητική κουζίνα, στην καλύτερη εκδοχή

Σας τρατάρει η οικοδέσποινα, σα να είστε προσκεκλημένοι σε κρητικό παραδοσιακό σπίτι
Geitonia

Ένας ύμνος στην κρητική κουζίνα, με τοπικές γεύσεις και το καλό σπιτικό φαγητό στο επάνω χωριό των Μαλίων στην Κρήτη, μία γραφική Geitonia σας περιμένει να την ανακαλύψετε, να την λατρέψετε και να δικαιώσει τις γευστικές προσδοκίες σας. Στη Geitonia σας τρατάρει η ίδια η οικοδέσποινα, σα να είστε προσκεκλημένοι σε κρητικό παραδοσιακό σπίτι.

Αν βρεθείτε στα Μάλια της Κρήτης και ρωτήσετε κάποιον ντόπιο, ποιό είναι το μαγαζί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε για να βιώσετε το μεγαλείο της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ανάμεσα στις πρώτες απαντήσεις που θα ακούσετε – αν όχι η πρώτη – είναι το εστιατόριο Geitonia, κοντά στην εκκλησία.

Geitonia

Ένα βασικό γνώρισμα που καλό είναι να έχετε υπόψη σας πριν από την επίσκεψη σας στην «Geitonia», είναι πως υπάρχει ένας κατάλογος που ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή. Ο επισκέπτης κάθεται και μέσα σε λίγα λεπτά παρελαύνουν από μπροστά του τα πιάτα ημέρας, μία σειρά από κρητικές λιχουδιές, που δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

geitonia 1.7a

Στη Geitonia σας τρατάρει η οικοδέσποινα

Πώς γεννήθηκε αυτή η ελαφρώς τολμηρή ιδέα; Η ιδιοκτήτρια κα. Ιωάννα Γιαμπαζολιά, λέει:

«Το αρχικό ερέθισμα ήταν το στοιχείο έκπληξης και χαράς που όλοι έχουμε νιώσει όταν πηγαίνουμε σε ένα σπίτι καλεσμένοι και μας τρατάρει (κερνάει) η οικοδέσποινα. Ποτέ δεν παίρνει κανείς τηλέφωνο για να ρωτήσει «Ήντα φαγητό έχεις ετοιμάσει το βράδυ για να δω αν θα περάσω». Πηγαίνει απευθείας, κάθεται στο τραπέζι και ξεκινά να τον τρατάρει η νοικοκυρά με ό,τι έχει ετοιμάσει. Με ένα μαγικό τρόπο πάντα τρώει πολύ και περνάει καλά. Αυτό υιοθετήσαμε και εμείς στην Geitonia. Κάθε μέρα αλλάζουμε το μενού μας, όπως ακριβώς κάθε μέρα ένας καλός οικοδεσπότης, θα σκεφτόταν, τί είναι το καλύτερο να μαγειρέψει».

Geitonia

Το λουκούλλειο γεύμα που και εμείς δοκιμάσαμε περιλάμβανε απολαυστικότατα πιάτα της Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας σε μεγάλες μερίδες, όπως: ξεχασμένη κρητική φάβα, σαρδέλες και καλαμάρι στη σχάρα, κρητική σαλάτα, δροσερή σαλάτα, κατσίκα κοκκινιστή, κοτόπουλο γεμιστό, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, τηγανιτές πατάτες στις παρασχιές, σπιτικά ντολμαδάκια, κριθαρότο γαρίδας, κόκορας κρασάτος με σκιουφικτά μακαρόνια και ανθότυρο, γεμιστά και για γλυκό, το κανταΐφι της Geitonias, φρούτα εποχής.

Ο ορισμός του ενθουσιασμού, για πολυάριθμους λόγους. Αρχικά, έχουμε την ασύγκριτη πρώτη ύλη, με υλικά εποχιακά, δικής τους καλλιέργειας από τον κήπο της «Geitonia» στα Μάλια, αλλά και από ντόπιους παραγωγούς της περιοχής. Μετά, την απόλυτη έμφαση στα πιο χαρακτηριστικά κρητικά πιάτα, και τέλος, την εκτέλεση των συνταγών με την απλότητα να κυριαρχεί. Τα πιάτα δίνουν την αίσθηση, είτε πως βγήκαν από την κουζίνα σας, είτε πως τα απολαμβάνετε στο σπίτι κάποιου οικείου σας προσώπου.

geitonia Καλαμάρι
geitonia Κρητική Σαλάτα
geitonia Κρητική Σαλάτα
geitonia Μεζεδάκια
geitonia Μεζεδάκια

Το γεγονός αυτό, ότι όλα τα φαγητά μοιάζουν σα να τα ετοίμασε η γιαγιά σας, έχει υπόσταση και έρεισμα καθώς η κ. Ιωάννα Γιαμπαζολιά, η οποία και η ίδια μαγειρεύει τα πάντα, είναι μία γυναίκα, βέρα Κρητικιά, γεμάτη γνώση, αλλά και αστείρευτη ενέργεια.

Η κ. Γιαμπαζολιά θυμάται: «Το πιο δύσκολο στάδιο, όταν έστηνα το εστιατόριο, ήταν να βρω μία μαγείρισσα του χωριού, μία απλή νοικοκυρά, για να έρθει εδώ να μαγειρέψει. Ήταν δύσκολη αποστολή, κάποιος να προσδίδει μία αίσθηση εξοικείωσης με τη μαγειρική του, όμως, έμελλε να γίνει το πιο μαγικό κομμάτι του μαγαζιού και για εμένα και το πιο ερωτεύσιμο. Όταν τη βρήκα και της είπα τί θέλω να κάνω, νόμιζε ότι της έκανα πλάκα. «Θα ταΐζω εγώ συγχωριανούς; Θα ψήνω για τον κόσμο κάθε μέρα, μου είπε. Με επιμονή και υπομονή, όμως, κατάφερα να την πείσω και αποτελεί δώρο για εμένα και τους θαμώνες, το γεγονός πώς μας έδειξε μία τέτοια γυναίκα τις παραδοσιακές συνταγές, όπως τις μαγείρευαν πριν από χρόνια». Η κουζίνα στελεχώθηκε με έμπειρους μάγειρες οι οποίοι τηρούν πιστά τις συμβουλές της πρώτης μαγείρισσας.

geitonia μεζέδες
geitonia μεζέδες
geitonia Σαλάτα
geitonia Σαλάτα
geitonia Σαρδέλες ψητές
geitonia Σαρδέλες ψητές

Λατρεμένη κρητική κουζίνα στη Geitonia

Για την ιστορία, στο εστιατόριο «Geitonia» ο χώρος άρχισε να διαφοροποιείται και να μετεξελίσσεται σε αγαπημένο στέκι αξιώσεων, με τη φήμη να προηγείται του ονόματος. Όπως, συνοψίζει η ιδιοκτήτρια: «Δεν ήθελα ποτέ να κάνω ένα μαγαζί στημένο. Ήθελα έναν χώρο που να υποστηρίζει άψογα αυτό που αποκαλούμε λατρεμένη κρητική κουζίνα, στην καλύτερη εκδοχή της. Εδώ ο σκοπός είναι να σας φτιάξει η δύσκολη ημέρα από ένα καλό φαγητό, χωρίς να σας απασχολήσει τίποτε άλλο. Πάντα νιώθω σα να έχω προσκαλέσει στο σπίτι μου τον κάθε επισκέπτη και όχι στο μαγαζί μου».

geitonia Σκιουφικτά Μακαρόνια
geitonia Σκιουφικτά Μακαρόνια
geitonia Χοχλοί Μπομπουριστοί
geitonia Χοχλοί Μπομπουριστοί

Και τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει καρπούς, μια και οι επισκέπτες αυξήθηκαν, χωρίς όμως η ποιότητα της Geitonia να πέσει, παρά τις αντιξοότητες των καιρών. Εφέτος, ήρθε και η αναγνώριση με την απονομή του Χρυσού Βραβείου Αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας, αλλά και με την χρυσή υποψηφιότητα της «Geitonia» στα «Πανελλήνια Εστιατόρια Ποιότητας και Γεύσης“, για την κατηγορία «Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα».  

geitonia Ψητά Ξυλόφουρνος
geitonia Ψητά Ξυλόφουρνος
geitonia χοχλοί
geitonia χοχλοί

Σπιτική αίσθηση στο εστιατόριο Geitonia 

Λένε, πως τα φαγητά που όλοι θεωρούμε νοστιμότερα είναι εκείνα που μαγείρευαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Πείτε το νοσταλγία, πείτε το εξιδανικευμένη ανάμνηση, πείτε το αδιαμφισβήτητο συμβάν, όποιος λόγος και αν αντιστοιχεί στη δική σας περίπτωση, το αποτέλεσμα στο τέλος, είναι κοινό.

Άλλωστε, οι γεύσεις και οι μυρωδιές δεν έχουν αποκλειστικά εγκεφαλική προέλευση, αλλά και ισχυρά συναισθηματική. Αυτή η σπιτική αίσθηση αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα του εστιατορίου «Geitonia» και τον κάνει να ξεχωρίζει. Μία προσέγγιση και μια φιλοσοφία που θα άρμοζε σε κάθε καλό οικοδεσπότη.

Geitonia

Geitonia Restaurant

28ης Οκτωβρίου, 700 07 Μάλια

http://www.geitoniamalia.gr/

τ.: 2897 033402

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis