home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

20 άτομα μένουν χωρίς δουλειά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

Επαναφορά των εργολαβικών συνεργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Παναρκαδικό Νοσοκομείο

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο μένουν χωρίς εργασία 20 εργαζόμενες, από τον τομέα της σίτισης, που εδώ και χρόνια συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του. Την ανάληψη της σίτισής του αναλαμβάνει εργολαβικό συνεργείο, ενώ μέχρι τότε το συγκεκριμένο έργο γινόταν από εργαζόμενους που προσλαμβάνονταν με ατομικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Αυτό ίσχυε επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να δρομολογήσει την κατάργηση αυτού του θεσμικού πλαισίου  και να επαναφέρει τα εργολαβικά συνεργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όμως, με αυτόν τον τρόπο είχαν εξασφαλιστεί αξιοπρεπείς αμοιβές και κατάλληλες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων, ενώ παράλληλα διαφυλασσόταν  το δημόσιο συμφέρον, αφού οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου έχουν σαφώς μειωμένο δημοσιονομικό κόστος, σε σχέση με τις εργολαβικές συμβάσεις, και συνεπάγονται την παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε τομείς κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των Νοσοκομείων, όπως η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, τονίζει, μεταξύ άλλων πως ‘’η επαναφορά του προβληματικού καθεστώτος των  εργολαβικών συνεργείων, μέσω των οποίων γίνεται εκμετάλλευση των εργαζομένων και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δεν επιτρέπει να διενεργηθούν διαγωνισμοί για την πρόσληψη συμβασιούχων στους τομείς (της φύλαξης), της σίτισης και της καθαριότητας, με αυξημένη μοριοδότηση όσων έχουν σχετική εμπειρία. Προς τούτο απαιτείται πολιτική βούληση και νομοθετική πρωτοβουλία. Η κυβερνητική πολιτική, συνιστάμενη σε συνδυασμό ακραίου νεοφιλελεύθερου δογματισμού και επιρροής συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στο  χώρο της υγείας, βρίσκεται στον αντίποδα. Όμως αυτή, με τον  αγώνα των εργαζομένων,  πρέπει και θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.’’

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis