home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΠολιτισμός

Άσσος Κορινθίας: H Ενετική Γέφυρα μετά τη συντήρησή της – Κάποτε είχε αυτοκτονήσει κοπέλα από αυτή (Βίντεο)

Δείτε το πριν και το μετά

Πριν δύο Χρόνια (Αύγουστος 2020) η γέφυρα υδραγωγείο κοντά στο χωριό Άσσος στην Κορινθία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, παραμελημένη και αφημένη στην τύχη της και φυσικά λόγω των ετών της απειλούταν ακόμα και με κατάρρευση.

Μετά την προβολή του βίντεο από την DroneDays gr, ξεκινήσαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας.

Προχθές Τρίτη 9 Αυγούστου, μετά από δύο χρόνια όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την συντήρηση και την προστασία της, ο Γιώργος Σοφούλης επισκέφθηκε εκ νέου τη γέφυρα και βιντεοσκοπήθηκαν νέα πλάνα στην τωρινή της κατάσταση, κάνοντας μία αναδρομή του πριν με το μετά.

Βίντεο: DroneDays gr (Γιώργος Σοφούλης)

Περιγραφή της γέφυρας

Λίθινη, πολύτιμη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715) στην Πελοπόννησο η γέφυρα υδραγωγείο κοντά στο χωριό Άσσος της Κορίνθου (θέση Βελινιάτικα).

Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που χτίστηκε.

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.

Η γέφυρα με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.

Στο πρώτο – το κάτω – υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο πού καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της. Το δεύτερο διάζωμα – το άνω – είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί από ένα τόξο σε κάθε από της 2 πλευρές του.

Τέλος σημειώνεται επίσης πώς οι παλαιοί την συγκεκριμένη γέφυρα την ονόμαζαν η γέφυρα της Ευφροσύνης διότι λέγανε πως κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτή.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button