home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτισμόςFeatured

Επίδαυρος: Θυελλώδες χειροκρότημα για την Αντιγόνη του Σοφοκλή – Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σεβάστηκε το χώρο

Sold out η παράσταση στην Επίδαυρο – Και απόψε Σάββατο η παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο

Κατενθουσιασμένο το κοινό με την χθεσινή παράσταση της Αντιγόνης, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις (Cezaris Graužinis) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Ήταν αναμενόμενο πως η πολυαγαπημένη επίκαιρη και ανατρεπτική θεατρική μεταφορά της σπουδαίας αντιπολεμικής τραγωδίας του Σοφοκλή δεν θα άφηνε καμία κενή θέση και έγινε sold out.

Παρόλο που πρόκειται για μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας με μοντέρνα κοστούμια και μουσική, υπήρχε απόλυτος σεβασμός στον χώρο. Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου φημίζεται για την ιδιαίτερη ακουστική του και έτσι οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παράσταση χωρίς μικρόφωνα και με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν, έστω και για λίγο, στην αρχαία Ελλάδα.

Στην παράσταση που παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ο Σοφοκλής μας διηγείται την επόμενη μέρα του Εμφυλίου στη Θήβα, με τους χθεσινούς προστάτες της πόλης να γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.

Όπως τονίζει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις: «Το σκεπτικό της παράστασης διαμορφώθηκε με στόχο να αντικατοπτρίσει ποιητικά την τρέχουσα νέα πραγματικότητα της ζωής της κοινωνίας και, υπό αυτό το νέο πρίσμα, να αναστοχαστεί και να εξερευνήσει τις έννοιες του αρχαίου δράματος, καθώς και να εδραιώσει την επικοινωνία με το κοινό όχι μόνο σε αισθητικό ή πνευματικό, αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο». Και επισημαίνει: «Στις πρόβες μας αντιμετωπίζουμε την Αντιγόνη σαν μία από εμάς. Κάνουμε μια παράσταση για μια Αντιγόνη που δεν μπορεί να υπάρξει δίχως έναν Κρέοντα, όπως και κανένας Κρέοντας δεν μπορεί να γίνει τύραννος χωρίς μια Αντιγόνη, και οι δυο τους, δεν θα μπορούσαν να είναι αυτοί που είναι, χωρίς τους πολίτες μιας Θήβας, την επαύριο ενός πολέμου».

Η παράσταση θα ανέβει και σήμερα Σάββατο 06/08 στην Επίδαυρο, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button