home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΑυτοδιοίκησηFeatured

Πελοπόννησος: Απορριματοφόρα και μηχανήματα έργου στους Δήμους

Στόχος η τοπική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του Προγράμματος "Φιλόδημος ΙΙ"

Απορριματοφόρα, μηχανήματα έργου και συνοδευτικό εξοπλισμό θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευθούν οι Δήμοι της Πελοποννήσου με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων, μέσω του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 28.230.000 ευρώ, θα υλοποιηθεί ως την 31 Δεκεμβρίου 2023 , με δυνατότητα παράτασης από το υπουργείο.

Τα ποσά της χρηματοδότησης αποτελούν επιχορήγηση και ο προγραμματισμός των δράσεων που
εμπίπτουν στους στόχους της απόφασης αυτής γίνεται από τους Δήμους.

Απορριμματοφόρα Δήμος Ναυπλιέων
Φωτό: Αρχείο

Επιλέξιμες δαπάνες

-Αγορά νέων απορριμματοφόρων
-Αγορά νέων μηχανημάτων έργου
-Αγορά συνοδευτικού εξοπλισμού για εγκατάσταση είτε σε υπάρχοντα είτε στα, υπό προμήθεια, μηχανήματα έργου.
-Αγορά μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου, με την προϋπόθεση να μην
έχουν παρέλθει κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο-προμηθευτή 5 πλήρη έτη από την ημερομηνία έκδοσης της αρχικής άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και να υπάρχει Τεχνική Έκθεση-Υπεύθυνη Δήλωση Διπλ. Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, που να βεβαιώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την καταλληλότητα του μηχανήματος
Αν ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας είναι μεγαλύτερος από το ποσό χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα, τη διαφορά καλύπτει ο Δήμος με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Δικαιούχοι της επιχορήγησης

Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι οι Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Νέα απορριμματοφόρα Άργους Μυκηνών (2)
Φωτογραφία: Δήμος Άργους-Μυκηνών

Τα ποσά της επιχορήγησης

Τα ποσά της επιχορήγησης διαμορφώνονται ως εξής:
-Οι Δήμοι με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 45.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
-Οι Δήμοι με πληθυσμό από 3.000 έως 10.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 60.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
-Οι Δήμοι με πληθυσμό από 10.000 έως 30.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 120.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
-Οι Δήμοι με πληθυσμό από 30.000 έως 50.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 150.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
-Οι νεοσύστατοι Δήμοι του άρθρου 154 του ν. 4600/2019 επιχορηγούνται με το ποσό των 150.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

Διαδικασίες χρηματοδότησης

Οι διαδικασίες χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” ακολουθούν τις νομοθετικές διατάξεις των δημοσίων συμβάσεων έργων-προμηθειών-υπηρεσιών και η παρακολούθηση και πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων πραγματοποιείται με ευθύνη των αρμοδίων Υπηρεσιών των Δήμων.

Οι Δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν στην Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών τα αιτήματά τους, επισυνάπτοντας τη σύμβαση προμήθειας, το τιμολόγιο αγοράς, το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, όπου απαιτείται, και φωτογραφία της ειδικής πινακίδας με τα στοιχεία του προγράμματος, τοποθετημένη στα οχήματα.

Μέσω των αξόνων του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ”, για τοπική ανάπτυξη και προστασία του Περιβάλλοντος, οι Δήμοι της Πελοποννήσου θα έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν και να αυξήσουν το στόλο των απορριματοφόρων και των μηχανημάτων έργου τους, ώστε τόσο η αποκομιδή των απορριμμάτων όσο και τα διάφορα έργα να επιτυγχάνονται με γρηγορότερους ρυθμούς.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button