home design 800x400
home design 1170Χ320

Ερμιονίδα: Ο “Ντον Ζουάν” του Μολιέρου στο 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου

Το κορυφαίο έργο του Γάλλου συγγραφέα κλείνει το επαγγελματικό θεατρικό σκέλος του Φεστιβάλ
Ντον Ζουάν Ερμιονίδα

Το κορυφαίο ίσως έργο του Μολιέρου, του Γάλλου συγγραφέα με τις ξεχωριστές κωμωδίες που κοσμούν το παγκόσμιο θέατρο, “Ντον Ζουάν”, από το “Θέατρο Σημείο” σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Διαμαντή, κλείνει το επαγγελματικό θεατρικό σκέλος του 9ου Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, το Σάββατο 30 Ιουλίου.

Ο “Ντον Ζουάν”, ο θρυλικός ερωτύλος ήρωας του 15ου αιώνα, με την πένα του Μολιέρου μετουσιώνεται σε μια «κωμωδία» για τον έρωτα, που γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1665, αλλά «μιλάει» και στην εποχή μας.

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Διαμαντή καθοδηγεί βιρτουόζικα τους τρεις ηθοποιούς, Όμηρο Πουλάκη, Μάνια Παπαδημητρίου και Δανάη Παπουτσή, που ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του κειμένου, το οποίο ακούγεται στην ιστορική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη.

Ντον Ζουάν Ερμιονίδα 1
Φωτό: fb/Δανάη Παπουτσή

Η πλοκή του έργου

Ο Ντον Ζουάν φτάνει στις ακτές της Σικελίας συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του, Σγκαναρέλ, ένα δίδυμο παρόμοιο του Δον Κιχώτη με τον Σάντσο Πάντσα. Εκεί τους προλαβαίνει η Ντόνια Ελβίρα, η γυναίκα που ο Ντον Ζουάν ερωτεύτηκε και έκλεψε από το μοναστήρι που βρισκόταν, για να την εγκαταλείψει στη συνέχεια, όταν το πάθος του είχε πια σβήσει. Η Ελβίρα,πληγωμένη, ορκίζεται εκδίκηση. Ο ήρωας αδιαφορώντας προχωρά σε νέες περιπέτειες, μπλέκει σ’ έρωτες και σε καυγάδες, ζει τη ζωή στο έπακρο, κηρύττοντας ταυτόχρονα επικίνδυνες ιδέες: δεν υπάρχει ούτε Θεός ούτε διάβολος, υπάρχει μόνο ο κόσμος που βλέπουμε και ο ορθός λόγος. Ζούμε μια ζωή, ας τη ζήσουμε λοιπόν καλά, υπόλογοι μόνο στον εαυτό μας, αδιαφορώντας για τη θεία ή την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

Μέσα από μια σειρά επεισοδίων, κωμικών και δραματικών, έρχεται αντιμέτωπος με όλες τις όψεις της ανθρώπινης ζωής, επιμένοντας με ζήλο στις απόψεις του, προκαλώντας τον έρωτα των γυναικών, την οργή των αντρών και το διαρκή σκανδαλισμό του Σγκαναρέλ, προσωποποίησης αυτού που λέμε «μέσο άνθρωπο», ρόλου που στο πρώτο ανέβασμα του έργου ερμηνεύτηκε από τον ίδιο το Μολιέρο.

Ο Ντον Ζουάν κάποτε φτάνει, σε μια από τις πιο γνωστές σκηνές ύβρεως στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, να καλέσει σε δείπνο το ταφικό άγαλμα του Ταξίαρχου, ενός έντιμου κι ευγενούς ανθρώπου που δολοφόνησε ο ίδιος. Το άγαλμα ζωντανεύει και δέχεται την πρόσκληση, συναντιέται με τον Ντον Ζουάν κι όταν αυτός αρνείται για ακόμα μια φορά ν’ αποκηρύξει τη ζωή, τις απόψεις και τις πράξεις του, αυτό, ενεργώντας ως εκπρόσωπος του Θεού, τον καταδικάζει σ’ αιώνια τιμωρία.

Ντον Ζουάν Ερμιονίδα 2
Φωτό: fb/Δανάη Παπουτσή

Συντελεστές

Μετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής

Σκηνικά – Κοστούμια: Λέα Κούση

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Πουλή

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν: Όμηρος Πουλάκης: Ντον Ζουάν, Μάνια Παπαδημητρίου: Σγκαναρέλ, Πιερρό, Ματουρίν, Ντον Αλόνσο, Δανάη Παπουτσή: Ντόνια Ελβίρα, Γκουσμάνος, Σαρλότ, Λαραμέ, Ζητιάνος, Ντον Κάρλος, Ντιμάνς, Φάντασμα

Η παράσταση “Ντον Ζουάν” του Μολιέρου που κλείνει το επαγγελματικό θεατρικό σκέλος του 9ου Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Artίκι, στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis