home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Στην “πυρά” η Ελλάδα με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου

Πάνω από 8,5 εκ. πολίτες θα βιώσουν το καμίνι

Στην “πυρά” θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς, ενώ βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ για τη δεύτερη μέρα του καύσωνα, το Meteo σε νέα ανάλυσή του επισημαίνει ότι την Κυριακή 24 Ιουλίου πάνω από 8,5 εκ. πολίτες θα βιώσουν το καμίνι, με θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία την Κυριακή κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου. Έτσι, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 βαθμών θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 βαθμούς θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

t2m population wrf 2022 7 24

Σημειώνεται ότι, τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

 Αιτία για αυτή τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στη νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια τη θέρμανση του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Παράλληλα, από τους μετεωρολόγους και τις αρμόδιες Αρχές επισημαίνεται και ο κίνδυνος για πυρκαγιές, όπως αυτές που κατακαίνε σήμερα Σάββατο στον Έβρο και τη Λέσβο.

Να σημειώσουμε ότι οδηγίες για την αυτοπροστασία από τις επιπτώσεις του καύσωνα έχει ήδη εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ανοικτές θα παραμείνουν πολλές κλιματιζόμενες αίθουσες στους Δήμους της Πελοπονήσου.  

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis