Home design
home design

Νίκας για Μυκήνες: Απολογηθήκαμε για αυτό που συνέβη, καθώς ο χώρος δεν διέθετε μηχανισμό πυρόσβεσης

Τι είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την παράδοση του συστήματος πυρόσβεσης του Αρχαιολογικού Χώρου παρουσία της Λίνας Μενδώνη
Πυρόσβεση Μυκήνες (3)

Η απόδοση του ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης έγινε το απόγευμα χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, παρουσία μεταξύ άλλων της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ λίγο πριν την υπογραφή της παράδοσης του συστήματος πυρόσβεσης έγινε δοκιμαστική λειτουργία του στον αρχαιολογικό χώρο.

Πυρόσβεση Μυκήνες (4)

Ενωτικός ο Νίκας από τις Μυκήνες

Ενωτικός ήταν ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην ομιλία του από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, σε αντίθεση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που δεν ζήτησε καμία συγγνώμη, αφήνοντας μάλιστα πολιτικές αιχμές για τη φωτιά στις Μυκήνες.

“Το πρώτο πατριωτικό χρέος μας είναι η στήριξη του πολιτισμού και των μνημείων μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης στη σύντομη παρέμβασή του, για να προσθέσει στη συνέχεια:

“Η φωτιά του 2020 πυρπόλησε τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα μνημεία -ωστόσο το γεγονός αυτό μας εξέθεσε διεθνώς. Απολογηθήκαμε για αυτό το οποίο συνέβη, καθώς ένας παγκοσμίως γνωστός χώρος δεν διέθετε μηχανισμό πυρόσβεσης, και άμεσα κινητοποιηθήκαμε, θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να διατεθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να κλείσει η συγκεκριμένη πληγή”.

Πυρόσβεση Μυκήνες (3)

Ο Π. Νίκας δήλωσε “πολύ χαρούμενος για την απόδοση σε χρήση του συστήματος πυρόσβεσης”, αναφερόμενος στην αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας -στάθηκε ιδιαίτερα δε στη συνεργασία με την Έφορο Αλκηστις Παπαδημητρίου, την οποία χαρακτήρισε ως “παράδειγμα σωστής λειτουργίας και συνεργασίας για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας μας”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε την υπουργό για το έργο που επιτελεί -“είναι μια πραγματική πατριώτισσα που αγωνίζεται για την διάσωση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της πατρίδας μας, δηλαδή της παράδοσης, των αρχαιολογικών μας θησαυρών, του παλαιότερου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας” σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του περιφερειακούς συμβούλους, ενώ εξήρε και τον επαγγελματισμό του αναδόχου του έργου.

Υπογραφή συμβάσεων

Ακολούθησαν οι υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων α) προϋπολογισμού 74.000 ευρώ για το έργο του αγωγού τροφοδοσίας νερού ύδρευσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από το δημοτικό δίκτυο, β) προϋπολογισμού 270.109,20 ευρώ γα μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας, γ) προϋπολογισμού 30.888,40 ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των τουρκικών λουτρών (Χαμάμ) στον Δήμο Ναυπλιέων, δ) προϋπολογισμού 5.000 ευρώ για δειγματοληψία και αναλύσεις από τον “Δημόκριτο” σε χάλκινο άγαλμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους.

Πυρόσβεση Μυκήνες (2)

Υπεγράφη επίσης τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που αφορά στο έργο προστασίας και ανάδειξης των μυκηναϊκών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο.

Ακόμα, υπεγράφησαν δύο ακόμα συμβάσεις, α) μία εργολαβική για το με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ έργο επισκευής, συντήρησης και διαμόρφωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου και β) μία προγραμματική προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση στη Νεμέα προτομής του Αμερικανού φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ ο οποίος αποκάλυψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της πιο πάνω περιοχής της Κορινθίας.

Πυρόσβεση Μυκήνες (4)

Άλκηστις Παπαδημητρίου: Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ

Από την πλευρά της, τέλος, η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδος Αλκηστις Παπαδημητρίου έκανε λόγο για “έργο που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ”, κάτι που -όπως δήλωσε αναφερόμενη στην δική της πολύχρονη εμπειρία- “είναι γεγονός εξαιρετικά σπάνιο”.

Παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες -“στους δύο ανθρώπους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων τα δύο χρόνια που απαίτησε η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη”.

Πυρόσβεση Μυκήνες (8)

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Γανώσης και Βασίλης Σιδέρης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis