home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Πολιτική

Αναφορά Γκιόλα: Να μετατραπούν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές σε επιχορηγήσεις

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ θέτει υπόψιν Σταϊκούρα την επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Αργολίδας

Αναφορά κατέθεσε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με αφορμή την επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, με την οποία ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού οι διαμορφωμένες οικονομικές συνθήκες οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να δει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές κατανοώντας την εμφανή αδυναμία τους να ορθοποδήσουν, αφού οι πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, σε κόστος παραγωγής και εργασίας καθιστούν αδύνατη κάθε εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Τέλος συντάσσεται με την πρόταση της Ομοσπονδίας να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορήγηση, σύμφωνα και με το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 23Β).

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Θέμα: «Να ανασταλεί ή να διαγραφεί η διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις»

Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την με αρ. πρωτ. 3322/ 15-7-2022 δημοσιευμένη επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας, στην οποία, με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αναφέρεται η ανησυχία και η αντίδραση των μελών της Ομοσπονδίας, αφού θεωρείται πλέον βέβαιο ότι μετά τις τελευταίες αυξήσεις στη φορολογία, στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό , στο κόστος εργασίας και στους έμμεσους φόρους οδηγούνται στον αφανισμό.

Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί φέρνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Η προσθήκη δε, ακόμη μιας υποχρέωσης δημιουργεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.

Θεωρείται αναγκαίο να ανασταλεί προς το παρόν η καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών αφού ο σκοπός για τον οποίο δόθηκαν, δηλαδή να σταθούν όρθιες και ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Παράλληλα και σε συνδυασμό με όλες τις προβλέψεις ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που δίνει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις. (άρθρο 23Β του προσωρινού πλαισίου στήριξης). Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν μικρά ποσά επιστρεπτέων η μετατροπή τους σε επιχορήγηση είναι αναγκαία για την επιβίωση τους .Αντίθετα για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μεγαλύτερα ποσά είναι απαραίτητο να ανασταλεί η αποπληρωμή τους τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας στο
εν λόγω θέμα.

Επισυνάπτεται η με αρ. πρωτ. 3322/15-7-2022 δημοσιευμένη επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button