Οι Πολεμιστές του Riace έφεραν τους Ιταλούς στο Άργος – Ντοκιμαντέρ της RAI για τα δυο αγάλματα. Backstage φωτογραφίες

Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio

Σε κινηματογραφικό στούντιο μετατράπηκε το Άργος, την περασμένη εβδομάδα, με την RAI να ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ, που σχεδίαζε εδώ και καιρό με θέμα τα δυο αγάλματα των Πολεμιστών από το Riace.

Ένα άρθρο για τους Πολεμιστές του Riace στον έντυπο Αναγνώστη Πελοποννήσου τον περασμένο Ιούνιο του 2021 ήταν αυτό που ενέπνευσε τους ξένους συναδέλφους και στάθηκε η αφορμή να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί στην τηλεόραση, στο πλαίσιο αφιερώματος του Ιταλικού κρατικού καναλιού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την εύρεση των χάλκινων Πολεμιστών από το Riace της Καλαβρίας.

Backstage φωτογραφίες

Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio
Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio
Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio

Το συνεργείο της RAI τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε τα γυρίσματα σε περιοχές του Άργους που είχαν επιλεγεί, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αρκετές συνεντεύξεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πλατεία, στο κέντρο της πόλης, στην αρχαία Αγορά, στο θέατρο του Άργους, αλλά και το κάστρο της Λάρισας, απ΄ όπου ο anagnostis.org εξασφάλισε Backstage φωτογραφίες.

Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio
Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio

Ο δημοσιογράφος της RAI Paolo Di Giannantonio καθώς και ο οπερατέρ Errico Farro επέλεξαν τα πιο χαρακτηριστικά μέρη του δήμου Άργους -Μυκηνών που σχετίζονται με τα χάλκινα αγάλματα των Πολεμιστών του Riace, όπου και έγιναν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ.

Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio
Γυρίσματα της Rai για τους Πολεμιστές του Riace στο Άργος / ΦΩΤΟ: Paolo Di Giannantonio

Τον επιστημονικό συντονισμό του ντοκιμαντέρ έχει ο Daniele Castrizio, καθηγητής Νομισματικής από το Πανεπιστήμιο της Μεσσίνας (Ιταλία) και ο αρχαιολόγος και συνεργάτης του Αναγνώστη Πελοποννήσου Κων/νος Τζιαμπάσης. Το δημιουργικό κομμάτι με τις 3D αναπαραστάσεις των χάλκινών Πολεμιστών του Riace έχει ο επωμιστεί ο Savverio Autellitano με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο.

Σημαντική ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στο τηλεοπτικό συνεργείο ο δήμος Άργους Μυκηνών και ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος.

Από τον Άκης Γκάτζιος

Ο Άκης (Αναστάσιος) Γκάτζιος είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με πολυετή και καταξιωμένη πορεία στα ελληνικά ΜΜΕ από το 1991. Ως εκδότης της εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου» (από το 1997) και του anagnostis.org, αποτελεί μια από τις πιο έγκυρες φωνές στον περιφερειακό τύπο και την ενημέρωση στην Ανατολική Πελοπόννησο. Η δημοσιογραφική του διαδρομή περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαίους ενημερωτικούς οργανισμούς πανελλαδικής εμβέλειας, όπως: Τηλεόραση: MEGA Channel (1990 – 2011). Εφημερίδες: «Έθνος» (2009 – 2013) και «Μεσημβρινή» (1991 – 1994). Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην αρχισυνταξία περιφερειακών εντύπων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ η εξειδίκευσή του εκτείνεται από το ελεύθερο ρεπορτάζ έως την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων. Με συνεχή παρουσία στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ο Άκης Γκάτζιος εξειδικεύεται στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ, καλύπτοντας θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει συμμετάσχει σε εξειδικευμένα σεμινάρια (Data Journalism, Ε.Ε. και Απασχόληση) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI) και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει σημαντικές εκδόσεις που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Αργολίδας («Αργολίδα – Εναλλακτικές Διαδρομές», «Όταν η πίστη συναντά την Ιστορία»). Για την προσφορά του στον πολιτισμό, τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Πολιτισμού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ). Στην παρούσα σελίδα φιλοξενούνται τα ενυπόγραφα κείμενα και οι αναλύσεις του δημοσιογράφου. Για να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που αφορούν τον Άκη Γκάτζιο, μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ενότητα ενημέρωσης του site μας.

Exit mobile version