home design800Χ400

home design 1170Χ320

Τυδέας και Αμφιάραος επιστρέφουν στο Άργος

banner efxes anagn

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Τυδέας και Αμφιάραος επιστρέφουν στο Άργος
πολεμιστές του Ρηγίου

Η Ιστορία με τους πολεμιστές του Ριάτσε, Ρήγιου, ξεκινά από το Άργος, όταν η εφημερίδα «Αναγέννηση» του +Γιάννη Ρηγόπουλου μας μετέφερε την είδηση ότι Ιταλός Αρχαιολόγος υποστήριξε ότι προέρχοντο από το Άργος βασιζόμενος σε υπολείμματα λάσπης ιδίας σύνθεσης με την λάσπη του βάλτου του Άργους.

Κατ` άλλους η προέλευση του μετάλου είναι από το Άργος.
Εκτός από χαλκό χρησιμοποιήθηκαν και άλλα υλικά, άργυρος για τα δόντια, ελεφαντόδοντο για τις κόρες των οφθαλμών.
Παρά τις ομοιότητες, η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο αγαλμάτων, που αποδίδονται σε δύο διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Οι λεπτομέρειες του σώματος αποδίδονται με κάθε λεπτομέρεια στους μυς, τις φλέβες, και όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ανατομίας.

Τα δύο αγάλματα ονομάστηκαν «ηλικιωμένος» και «έφηβος» ή «Α» και «Β» έχουν και ύψος 2,05 και 1,98 μέτρα αντίστοιχα, πολύ υψηλά για την εποχή τους.
Ζυγίζουν 400 κιλά το ένα.

Η κοντραπόστο στάση του σώματος υποδεικνύει ότι κρατούσαν ασπίδα στο αριστερό και σπαθί, δόρυ ή σφενδόνα στο δεξί.

Ο ηλικιωμένος φοράει ταινία στα μαλλιά, ενώ ο έφηβος φοράει κράνος στο κεφάλι.

Ο έφηβος χρονολογείται στο 460 π.Χ. και ο ηλικιωμένος στο 430 π.Χ.

Ο πρώτος είναι αυστηρού ρυθμού και ο δεύτερος κλασσικού ρυθμού.
Αποδίδονται στην σχολή του Πολύκλειτου, ενώ μπορεί και να είναι έργο του Φειδία ή του εργαστηρίου του.

οι πολεμιστές του Ριάτσιο


Ο Αναγνώστης ταυτίστηκε με την άποψη ότι των νέων στοιχείων που έδωσαν οι επισκευές επισκευές του 1995. Κατά τον Πάολο Μορένο (Paolo Moreno), ο «Α» ήταν έργο του Αγελάδα του νεώτερου, χυτεύθηκε στο Άργος και απέδιδε τον ήρωα Τυδέα· ο «Β» ήταν έργο του Αλκαμένη του πρεσβύτερου και απέδιδε τον ήρωα Αμφιάραο. Και τα δύο αγάλματα ανήκαν στο μνημείο των Επτά επί Θήβας που έστησαν οι Αργείοι στην Αγορά της πόλης τους. Κατά τον Ντανιέλε Καστρίτσιο (Daniele Castrizio), ο «Α» απέδιδε τον Πολυνείκη και ο «Β» τον Ετεοκλή. Αυτό που τελικά φαίνεται σίγουρο, είναι ότι είχαν στηθεί σε κάποιο μεγάλο αρχαίο ιερό, από το οποίο αφαιρέθηκαν μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδας, για να μεταφερθούν στη Ρώμη. Το καράβι που τα μετέφερε πιθανότατα έπεσε σε τρικυμία και ναυάγησε στα ανοικτά της Καλαβρίας. Το περίεργο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ικανοποιητικά κατάλοιπα αυτού του ναυαγίου.

Είναι γνωστό ότι οι Αργείοι είχαν στήσει σε τοξωτή εξέδρα, τόσο στους Δελφούς, όσο ενδεχομένως και στην αρχαία αγορά του Άργους από όπου πιθανόν προέρχονται οι πολεμιστές του Ρήγιου, αγάλματα των 7 επί Θήβας.

Πριν δύο μέρες, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, ταυτίστηκε με την άποψη του «Αναγνώστη» ότι ήταν τοποθετημένα τα δύο αγάλματα στην αρχαία αγορά του Άργους και ανακοίνωσε την τοποθέτηση αντιγράφων τους στην πλατεία του Άργους.

https://youtu.be/ruh4TKgxqEk

Σχόλια

newsletter banner anagnostis