home design 800x400
home design 1170Χ320

Άργος: Έρχονται οι πολεμιστές του Ριάτσε στην πλατεία Πλαπούτα

Ιταλικό ενδιαφέρον για τη μελέτη του Χ. Πιτερού για τα υπολείμματα αργείτικου πυλού εντός των αγαλμάτων
βάση για άγαλμα Πλαπούτα 1

Έρχονται πολύ σύντομα στο Άργος οι πολεμιστές του Ριάτσε-Ρηγίου και θα τοποθετηθούν στην πλατεία Πλαπούτα, ενώ ιταλικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για τη μελέτη του Χρήστου Πιτερού για τα υπολείμματα αργείτικου πηλού στα αγάλματα των συγκεκριμένων πολεμιστών.

Το θέμα είχε αναδείξει ο “Αναγνώστης” το Μάϊο του 2021, ταυτιζόμενος με την άποψη ότι τα αγάλματα ήταν τοποθετημένα στην Αρχαία Αγορά.

Σύντομα λοιπόν, αναμένεται να είναι έτοιμα τα αγάλματα των Αργείων ηρώων Ετεοκλή και Πολυνείκη, που κοσμούσαν κάποτε, με τους υπόλοιπους 5 από τους 7 επί Θήβας, την Αρχαία Αγορά του Άργους, ίσως στο σημείο της τοξοειδούς βάσης, πίσω από το βήμα των Ρητόρων.

Ανάλογη εξέδρα υπήρχε στους Δελφούς ως Αργεικό Ανάθημα με τους 7 επί Θήβας. Τα αντίγραφα των αγαλμάτων τους θα τοποθετηθούν στην δυτική είσοδο του πεζοδρόμου του αρχαιολογικού Μουσείου, δεξιά κι αριστερά του πεζοδρόμου επί της πλατείας Πλαπούτα. Τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων, αν προλάβει ο εργολάβος να παραδώσει τις βάσεις, θα γίνουν παρουσία Ιταλών αρχαιολόγων, οι οποίοι καταφθάνουν σήμερα το μεσημέρι στο Άργος.

βάση για άγαλμα Πλαπούτα 2. jpg
Φωτό: anagnostis

Ο Δορυφόρος του Πολυκλείτου

Παράλληλα προχωρά και το έργο του Πολύκλειτου ο Δορυφόρος, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί στο ανατολικό μέρος του πεζοδρόμου του Μουσείου, στο ύψος της παιδικής χαράς.

Ο Πολύκλειτος ο Πρεσβύτερος (5ος αιώνα π.Χ.) θεωρείται ο κορυφαίος των γλυπτών του Πελοποννησιακού εργαστηρίου κατ’ άλλους Σικυώνιος και από άλλους Αργείος, ονομαζόταν γιατί κυρίως εργαζόταν στο Άργος. Ήταν μαθητής του Αγελάδα και συμμαθητής του Φειδία.

Το άγαλμα του αθλητή Κυνίσκου ήταν στημένο στην Ολυμπία, όπου και βρέθηκε η ενεπίγραφη βάση του: «Πολύκλειτος ο Αργείος εποίησεν», πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ήταν όντως Αργείος.

H ειδικότητά του ήταν η παράσταση του νεανικού και όχι του θείου ιδανικού, αλλά του απόλυτου ανθρώπινου κάλλους που πηγάζει από την ακριβέστατη συμμετρία των μερών του σώματος. Γι αυτό και ένα έργο του, ο Δορυφόρος ονομάσθηκε Κανών, που χρησίμευε ως υπογραμμός για τους τότε και μετέπειτα καλλιτέχνες.

Οι πολεμιστές του Ριάτσε- Μουσείο Ρέτζιο

Μνημείο ολοκαυτώματος

Τα αγάλματα και τα μνημεία θα έχουν συνέχεια με ένα πιο σύγχρονο έργο, ενάντια στο φασισμό, αφιερωμένο στα ολοκαυτώματα και τους διωγμούς το οποίο θα στηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το Άργος, περιμένει σύντομα τα αντίγραφα των αγαλμάτων των πολεμιστών του Ριάτσε για να κοσμήσουν την πόλη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis