home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Επίδαυρος: Μεγάλη η διαμαρτυρία για Λιγνάδη – Τι είπαν στο τέλος της παράστασης (Βίντεο)

Μετά το τέλος της παράστασης «Πέρσες του Αισχύλου» αναγνώστηκε κείμενο υπέρ των θυμάτων και κατά του καταδικασθέντα Δημήτρη Λιγνάδη
Πανό Επίδαυρος (2)

Μετά το Ναύπλιο, τη μικρή Επίδαυρο και την Καλαμάτα ήρθε η σειρά της Επιδαύρου απόψε να στείλει το δικό της μήνυμα ενάντια στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Μεγάλη ήταν η διαμαρτυρία τόσο από την πλευρά του κοινού, όσο και από την πλευρά των ηθοποιών και συντελεστών των Περσών.

Αμέσως μετά το τέλος της παράστασης «Πέρσες του Αισχύλου» αναγνώστηκε κείμενο υπέρ των θυμάτων και κατά του καταδικασθέντα ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Προηγουμένως, στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, παρουσία περίπου 8.000 θεατών, αναρτήθηκε πανό από άγνωστους στις κερκίδες που έγραφε «Βιαστής είναι» με έντονες επιδοκιμασίες του κοινού που εκφράστηκαν με δυνατό χειροκρότημα.

Επίσης το κοινό της παράστασης του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου φώναζε συνθήματα κατά της δικαστικής απόφασης για την αποφυλάκιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Επίδαυρος Αισχύλος Αρχαίο Θέατρο 16 7 2022 (1)

Πολιτική κόντρα με φόντο την απόφαση για Λιγνάδη

Η νέα διαμαρτυρία έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το λόγο που η Λίνα Μενδώνη και ο Νίκος Γιατρομανωλάκης αποχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής πριν από την έναρξη της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

ΥΠΠΟΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια

Στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αναφέρεται ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού», σημειώνει για την απόφαση αυτή το ΥΠΠΟΑ.

Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση του πολιτισμού από την κα Μενδώνη», υπογράμμισε λίγη ώρα αργότερα σε ανακοίνωση-απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η κα Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα».

Επανήλθε με νέα ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ

«Η χυδαία απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα προσπαθεί να καλύψει, όπως και η μέθοδός τους να βαφτίσουν την τοξικότητα πολιτική άποψη», ανέφερε η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει : «Κα Μενδώνη, τοξικότητα και χυδαιότητα είναι κάποιος να καλύπτει βιαστές ανηλίκων».

Επίδαυρος Αισχύλος Αρχαίο Θέατρο 16 7 2022 (3)

Περνούν στην αντεπίθεση Δικαστές και Εισαγγελείς

Με αφορμή τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε δεύτερη μέσα σε ελάχιστες μέρες ανακοίνωσή της κάνει λόγο για η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των μελών της συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση και ειδικά της προέδρου αυτής, κάτι που «ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα υποκινούμενη απ’ αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών(θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους».

Επισημαίνει μάλιστα η ΕΔΕ ότι τα μέλη του δικαστηρίου που δίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη «βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ’ εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμη και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους», ενώ «καταγγέλλει, δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης καταγγέλλει η ΕΔΕ

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των υπολοίπων Δικαστών της Συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη με την εξαίρετη νομική τους κατάρτιση, το ακέραιο ήθος και την ευσυνειδησία τους και οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ’ εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμη και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους.

Στο Κράτος Δικαίου οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 497 παρ. 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και κρίνονται από το Δικαστήριο με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τη θεμελιώδη αρχή της ηθικής απόδειξης και την ελεύθερη συνείδηση των Δικαστών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα λαϊκά Δικαστήρια, που δυστυχώς είχε προβλέψει πως θα “στηθούν”, άγεται στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής, ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ απ’ αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών(θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους και ότι με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την έκδοση της απόφασης του Μ.Ο.Δ. και θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα κέντρα την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει, δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, μετά την έκδοση της απόφασης σε πρώτο βαθμό, και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της θεσμικής αυτής εκτροπής, την προστασία Προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης έναντι εξακολουθητικών συκοφαντικών δυσφημίσεων και τη διαφύλαξη των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει.

Καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας».

Σχόλια

nd click 300x250 4
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis