home design 800x400
home design 1170Χ320

Πώς έγιναν οι ξενώνες σε Ναύπλιο, Καλαμάτα και Λουτράκι; Ύποπτες μπίζνες με έργα σε στρατόπεδα

Ερωτηματικά για σειρά έργων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις – Ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες; Στη Βουλή το θέμα που αφορά και το πρώην ΚΕΜΧ
Υποβαθμίζεται το ΚΕΜΧ

Για «πάρτι εργολάβων» αναφορικά με δήθεν απόρρητα έργα σε στρατόπεδα σε Καλαμάτα, Ναύπλιο, Λουτράκι και αλλού, κάνει λόγο το armyvoice.gr, με το θέμα μάλιστα να φθάνει μέχρι και τη βουλή. Η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη σε ρεπορτάζ της περιγράφει πως στήνεται όλο αυτό και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Φέρεται να έχουν δοθεί έργα σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως για την κατασκευή ξενώνων σε στρατόπεδα της Πελοποννήσου, με αδιαφανείς διαδικασίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ένα έργο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο αλλά εγκαινιάζεται με κάθε επισημότητα παίρνοντας την ανάλογη δημοσιότητα με την ολοκλήρωσή του, όπως συνέβη στο πρώην ΚΕΜΧ Ναυπλίου και στην Φρουρά Καλαμάτας.

Στη Βουλή το θέμα – Γνωρίζει ο Υπουργός;

Κατατέθηκαν δύο αναφορές στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, και Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, με τις οποίες αιτείται σχετικών απαντήσεων δεδομένου ότι ο σχεδιασμός, η λήψη απόφασης και η υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων υπαγορεύεται από σχετική νομοθεσία μέσω διαφανών διαδικασιών.

Τα δημοσιεύματα που επισυνάπτονται

Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα είναι τα ακόλουθα:

Στρατός: Πώς στήνεται το πάρτι των εργολάβων – Υπάρχουν ευθύνες για χαρακτηρισμό έργων ως απορρήτων για εύκολη παράκαμψη του νόμου;

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

«Πλήθος τηλεφωνημάτων δέχθηκε χθες το Armyvoice.gr μετά την δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ με τίτλο «Στρατός: «Πάρτι εργολάβων» με κάλυψη αντιστρατήγου; Καταγγελία».

Οι πληροφορίες που δεχθήκαμε ήταν καταιγιστικές, σε σημείο που να αμφιβάλουμε εάν τηρείται κατ’ ελάχιστον η ελληνική νομοθεσία ή εάν έχει επιβληθεί κάποιος στρατιωτικός νόμος σε αυτό το θέμα και δεν το γνωρίζουμε.

Για να εξηγούμαστε: Οι περισσότεροι από όσους επικοινώνησαν μαζί μας αναφέρουν ότι πράγματι δεν τηρείται η νομοθεσία, αλλά στην ουσία οι αρμόδιοι «ξεγελούν το σύστημα», και εκμεταλλευόμενοι την ευχέρεια να χαρακτηρίζουν έργα ως απόρρητα, το κάνουν με άνεση και φυσικά χωρίς έλεγχο, με το σκεπτικό ότι αλλιώς δεν θα προχωρήσουν γρήγορα.

Δηλαδή όλο το υπόλοιπο δημόσιο το οποίο λειτουργεί με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι πλήρως αποτυχημένο;

Εδώ λοιπόν θα ήταν ενδιαφέρον και για τον στρατιωτικό εισαγγελέα να αναζητήσει ποιοι χαρακτηρίζουν έργα ως απόρρητα και με ποια κριτήρια. Υπάρχει υπέρβαση καθηκόντων και κατάχρηση;

Συνδέονται αυτά τα έργα με συγκεκριμένους εργολάβους, οι οποίοι μπορεί να είναι παλαιοί συμμαθητές, συγγενείς ή και κουμπάροι των στρατιωτικών που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και εγκρίνουν τις πιστώσεις;

Το Armyvoice.gr αναζήτησε για παράδειγμα στοιχεία για την πρόσφατη ανέγερση ξενώνων στην Φρουρά Καλαμάτας, τους οποίους μάλιστα εγκαινίασε ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Όταν σε κάποιο έργο δίδεται τόσο μεγάλη δημοσιότητα, η λογική λέει ότι δεν πρόκειται για κάτι απόρρητο.

Ωστόσο δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ την προκήρυξη του έργου, ούτε να βρούμε στοιχεία για πώς δημοκρατήθηκε, σε ποιους ανατέθηκε, πόσοι κατέθεσαν προσφορές και ποιος ήταν ο ανάδοχος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν χρησιμοποιήθηκε και σε αυτό το έργο η επίφαση του «απορρήτου» και ποιος το αποφάσισε αυτό.

Υπάρχουν οι συμβάσεις αναρτημένες σύμφωνα με τη νομοθεσία; Ποιοι κατέθεσαν προσφορές και με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί; Ενδιαφέροντα ερωτήματα και για όποιον στρατιωτικό εισαγγελέα τολμήσει να το ψάξει.

Τα ίδια ερωτήματα βεβαίως προκύπτουν και για τους ξενώνες στο Λουτράκι και το Ναύπλιο.

Έχουν γίνει διαγωνισμοί για την κατασκευή τους; Υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα έργα; Ποιοι είναι οι ανάδοχοι;

Πόσα άλλα έργα έχουν αναλάβει να κάνουν την τελευταία 5ετία και με ποιες διαδικασίες;
Θα περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα και θα επανέλθουμε με στοιχεία».

Στρατός: «Πάρτι εργολάβων» με κάλυψη αντιστρατήγου; Σοβαρή καταγγελία στο Armyvoice.gr για χορό εκατομμυρίων εκτός ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία ήρθε στο Armyvoice.gr το προηγούμενο διάστημα και προσπαθήσαμε να τη διασταυρώσουμε.

Σύμφωνα με αυτήν έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων σε διάφορα κατασκευαστικά έργα και σε έργα συντήρησης στο ΓΕΣ με διάθεση πιστώσεων «από συγκεκριμένο αντιστράτηγο σε δυο συγκεκριμένους εργολάβους».

Ο ένας εργολάβος είναι πρώην Στρατιωτικός και κουμπάρος του και σύμφωνα με την καταγγελία έκανε τζίρο από το ΓΕΣ περίπου 1.000.000€ τα τρία τελευταία έτη (για συντομία είναι ο εργολάβος Νοτίου Ελλάδος).

Ο άλλος είναι ιδιώτης από Θεσσαλονίκη ο οποίος φτιάχνει παντού σε όλη την Ελλάδα ξενώνες, και ο τζίρος ίσως να φτάνει και τα 2000000 (για συντομία ο Εργολάβος Βορείου Ελλάδος).

Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, η καταγγελία αφορά δυο εργολάβους με αρχικά ….. (ΣΣ. αναφέρονται αρχικά ονομάτων). Παίρνουν έργα από το ΓΕΣ, τα οποία χαρακτηρίζονται απόρρητα (ακόμα κι αν πρόκειται για απλές κατασκευές) και δεν περνούν από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικός δημοσιονομικός έλεγχος.

Πρόκειται, σύμφωνα με την καταγγελία, για μια καλά στημένη «μπίζνα», ιδιαίτερα επικερδής και χωρίς έλεγχο, αφού κάτω από τον μανδύα του απορρήτου, αποφασίζονται και εκτελούνται έργα με αδιαφάνεια και βέβαια πολλών χιλιάδων ευρώ.

Γνωρίζει άραγε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος την συγκεκριμένη «μπίζνα»; Εάν όχι θα ασκήσει το δικαίωμά του για ουσιαστικό έλεγχο; Σίγουρα, όπως φαίνεται και από την καταγγελία, θα βγάλει λαβράκια.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια καταγγελία, απόφαση του συγκεκριμένου αντιστράτηγου είναι και η μη χορήγηση προκαταβολής του εφάπαξ στους στρατιωτικούς που δικαιούνται, τη στιγμή που ο ίδιος την έχει εισπράξει.

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis