home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ηλεία: Το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο από το Λατζόι

Ο Τζο Μπάιντεν βράβευσε έναν από τους ισχυρότερους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής
Βράβευση Αλέξανδρος Καρλούτσος

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απένειμε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο από το Λατζόι της Ηλείας, σε μια λαμπρή τελετή στο Λευκό Οίκο.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονεμήθηκε σε 17 σημαντικές προσωπικότητες που «έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία των ΗΠΑ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου που εξεδόθη από την Ουάσιγκτον.

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο τρίτος Ελληνοαμερικανός που βραβεύεται με το Προεδρικό Μετάλλιο και θεωρείται από τους ισχυρότερους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής. Είναι γνωστός για τη συνεχή δράση για την υποστήριξη και ενίσχυση του Ελληνισμού παγκοσμίως, καθώς και τη δυναμική στάση του σε ζητήματα που αφορούν σε θρησκευτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

capture 1
Φωτό: youtube

Ο «Father Alex», όπως τον αποκαλούν, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως Ειδικός Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και έγινε δίαυλος επικοινωνίας με επικεφαλής Εκκλησιών, το Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανικούς Οργανισμούς και επιτροπές πολιτικής δράσης.

Ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος

Γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1945 στο Λατζόι της Ηλείας και σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

Παρακολούθησε το ελληνικό Κολλέγιο στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία από τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και χειροτονήθηκε διάκος και ιερέας το 1970, στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα νότια του Σικάγο.

capture 3
Φωτό: youtube

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον διόρισε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1994. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Ορθόδοξο παντρεμένο ιερέα. Στα τέλη της δεκεαετίας του ’90 διορίστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης.

Ο π. Αλέξανδρος και η Πρεσβυτέρα Ξανθή έχουν στενή μακρόχρονη φιλία με την οικογένεια του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενώ η Πρεσβυτέρα είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν (που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του Προέδρου των ΗΠΑ).

Ο π. Αλέξανδρος ταξιδεύει στον κόσμο, υποστηρίζει την Ελλάδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τη Διασπορά με όποιο τρόπο μπορεί, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με αρκετά μέλη της Διασποράς στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη.

Σήμερα, ο “father Alex” συνεχίζει να εργάζεται για το Ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis