home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτικήΕυρώπη

Μεγάλη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από πρωθυπουργός – Δείτε το διάγγελμα

Θα παραμένει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι το κόμμα των Συντηρητικών να εκλέξει νέο αρχηγό που θα αναλάβει πρωθυπουργός

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις που σηματοδοτεί και την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε με διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον, έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Η ιστορική απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη ήδη από τις στις 8:30 το πρωί της Πέμπτης παρόλο που ο Τζόνσον αρνείτο πεισματικά να υποβάλει νωρίτερα παραίτησή παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και τις συνεχείς παραιτήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Τελικά, όμως ενημέρωσε τον πρόεδρο της εσωτερικής «Επιτροπής 1922» των Συντηρητικών σερ Γκράχαμ Μπρέιντι για τον απόφαση του και εν συνεχεία τον λαό της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν νέα μέλη της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να υπάρξει νέος επικεφαλής στους Τόρις. Ο Μπεν Ουάλας, η Λιζ Τρας, ο Ρίσι Σούνακ, ο Τζέρεμι Χαντ, ο Σατζίντ Τζάβιντ και η Πρίτι Πατέλ αυτή τη στιγμή μοιάζουν φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον στην αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, όμως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

Η ραγδαία αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις αποχωρήσεις νεοδιορισθέντων υπουργών καθώς και περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησής του, οι οποίες παρέλυσαν τον κυβερνητικό μηχανισμό και προκάλεσαν μία τεράστια πολιτική κρίση στη Βρετανία και ιδιάιτερα στο εσωτερικό των Τόρις.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον

«Καλησπέρα σας» είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην έναρξη του διαγγέλματος, εν μέσω χειροκροτημάτων. Όπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι η θέληση του κοινοβουλευτικού του κόμματος είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης και νέος πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα διόρισε νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι την εκλογή του νέου ηγέτη.

«Εκλέχθηκα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για όσα έκανα», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πώς διαχειρίστηκε το Brexit και την πανδημία, όπως και την εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία ήταν η γρηγορότερη στην Ευρώπη. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Παραδεχόμενος ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, δήλωσε «λυπημένος που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει ακόμη».

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι αλλάζοντας τους ηγέτες θα ήταν πολυτέλεια, αλλά απέτυχε να τους πείσει.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, την οικογένειά του, τους δημοσίους υπαλλήλους και το προσωπικό που τον βοήθησαν και την ομάδα ασφαλείας, που όπως είναι, είναι η μόνη ομάδα που δεν κάνει διαρροές.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρησή του, ενώ ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, αλλά και τα παιδιά του. «Πάνω απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, το Βρετανικό λαό», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η το μέλλον της Βρετανίας θα είναι λαμπρό.

https://www.youtube.com/watch?v=vCklg0Flsr8&t=974s&ab_channel=10DowningStreet

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button