Home design
home design

Νίκας: Καμία διαφωνία για επέκταση της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και νότια Ηλεία

Παναγιώτης Νίκας: «Ουσιαστική η συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».
ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Το θέμα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά -το πρωί σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου- αυτοδιοικητικών, αγροτικών και συνεταιριστικών παραγόντων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Ουσιαστική” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης τη σημερινή σύσκεψη -στην οποία μετείχε επίσης και η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου-, επισημαίνοντας παράλληλα:

“Μεταφέραμε στον υπουργό πως η απόφαση του ΣτΕ είναι σωστή και αποτελεί ευκαιρία ώστε να τακτοποιηθεί ένα θέμα που πάνω από δέκα χρόνια πλήττει το προϊόν. Ακόμα, του γνωστοποιήσαμε τις κοινές εκ μέρους όλων των φορέων -και της Λακωνίας και της Μεσσηνίας-, θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Πλέον, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, έκδοση απόφασης από τον υπουργό -η οποία θα έχει και πολιτική διάσταση βεβαίως-, κι ακόμα αγώνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην προστασία του προϊόντος, ενώ τονίσαμε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία για την επέκταση της ΠΟΠ και σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και νότια Ηλεία -χωρίς να “ξεχειλώσει” όμως και με βάση τις κοινές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Οι εν λόγω περιοχές, εξ άλλου, παράγουν πάνω από το 1/3 της ποσότητας ελιάς Καλαμάτας στην Ελλάδα” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Ο υπουργός από την πλευρά του, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αναγνώρισε ότι είναι πολύ θετικές οι θέσεις που του μεταφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση και δήλωσε ότι συλλέγει απόψεις συνεχίζοντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις, ενώ  άμεσα θα επιδιώξει να έχει και τις θέσεις επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καταλήξει.

Όπως δήλωσε δε, θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν επιτύχει να είναι ο υπουργός που θα λύσει προς την δίκαιη κατεύθυνση ένα πράγματι υπαρκτό πρόβλημα, έτσι ώστε να συμβάλλει στην προστασία του σημαντικού αυτού προϊόντος.

Στην σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του εν λόγω φορέα Δημήτρης Γυφτέας και Γιάννης Σταθόπουλος αντίστοιχα, ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Πεϊμανίδης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis