home design 800x400
home design 1170Χ320

Υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων με το σύστημα επισήμανσης τροφίμων, «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Γκιόλας: «Να στηριχθούν τα εγχώρια προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις»
Ελαιόλαδο

Υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων με το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score), «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σημαντικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία διατροφικής αξίας με τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά και η κέτσαπ.

Για το θέμα του συγκεκριμένου συστήματος αλλά και τις επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κάδων διατροφής και κύρια της μεσογειακής διατροφής, κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, με πρωτοβουλία της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται ένα νέο σύστημα εμπρόσθιας σήμανσης (nutri-score), το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση τη διατροφική τους αξία σε 5 κατηγορίες. Συμβολίζονται με γράμματα A.B.C.D.E. και με χρώματα από βαθύ πράσινο (Α) ως βαθύ κόκκινο (Ε).

Η κατάταξη βασίζεται σε επτά παραμέτρους, που εκφράζουν την περιεκτικότητα κάθε τρόφιμου σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, φυτικές ίνες , φρούτα και λαχανικά καθώς και την ενεργειακή απόδοση σε θερμίδες ανά 100γρ. ή 100 ml στα ποτά .

Αυτό το κάπως παραπλανητικό σύστημα, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξισώνει τη διατροφική αξία κάθε τροφίμου σε αποχρώσεις και γράμματα, καταλήγει στο να κατατάσσει π.χ. το ελαιόλαδο σε κατηγορία C, όμοιο με την coca cola light και την ketchup!!

ελαιόλαδο
Φωτό: pixabay/Couleur

Επιπλέον, δεν έχει λάβει υπ’ όψη την αειφορία, βάσει σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει μεν συστήσει μια συμβουλευτική ομάδα από τον Απρίλιο του 2021, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με φορείς και σε διατύπωση κάποιας θέσης.

Και αυτό, ενώ, άλλες χώρες προχωρούν σε ενέργειες και δράσεις υπέρ του συστήματος, σε ορισμένα κράτη δε έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση, ενώ οι χώρες του Βορρά ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για τη γρήγορη υιοθέτηση του συστήματος ως έχει .

«Ως χώρα, χρειάζεται να έχουμε  μια επίσημη, επιστημονική θέση  μέσα από διαβούλευση», επισημαίνει ο Γιάννης Γκιόλας προσθέτοντας ότι «πρέπει να στηριχθούν τα εγχώρια προϊόντα και οι ελληνικές  μεταποιητικές και παραγωγικές  επιχειρήσεις».

Γιάννης Γκιόλας Βουλή
Φωτό: Γιάννης Γκιόλας

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Επιμελητήρια, Γ.Σ.Ε.Β.ΕΕ, παραγωγικοί φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις καταναλωτών έχουν εκφράσει κριτική και προτάσεις αντιμετώπισης της επισήμανσης τροφίμων, με διαφορετικό τρόπο.

Δεδομένου ότι:

-Ένα σύστημα επισήμανσης τροφίμων θα πρέπει να βασίζεται στην πραγματική διατροφική αξία κάθε τρόφιμου.

-Πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη τα παραδοσιακά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως της δικής μας μεσογειακής διατροφής.

-Ως χώρα, χρειάζεται να έχουμε μια επίσημη, επιστημονική θέση μέσα από διαβούλευση.

-Πρέπει να στηριχθούν τα εγχώρια προϊόντα μας και οι ελληνικές μεταποιητικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, κατά συνέπεια και η εθνική μας οικονομία.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1) Θα υποβληθεί πρόταση για τη θέση της χώρας μας όσον αφορά στο νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων nutri-score;

2) Ποιες οι ενέργειες της κυβέρνησης για την αποτροπή της υποχρεωτικής εφαρμογής του, με ποια όργανα, ποιό χρονοδιάγραμμα;

3) Πότε θα παραδοθεί το πόρισμα της συσταθείσας συμβουλευτικής ομάδας , ποια εναλλακτική λύση προτείνει;

4) Έχετε συνυπολογίσει τις οικονομικές επιπτώσεις στις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, και στους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων μικρής κλίμακος, πως θα τους προστατεύσετε;

5) Πως θα ενημερωθούν οι πολίτες; Θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης, θα γίνει διαβούλευση με φορείς, ώστε να υπάρξει ενιαία εθνική θέση –στρατηγική»

Σε περίπτωση υιοθέτησης του συστήματος η πιθανότητα υποβάθμισης των ελληνικών προϊόντων και οι επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις της χώρας μας θα επιφέρει ένα ακόμη σκληρό χτύπημα στην ήδη παραπαίουσα οικονομία.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis