home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Νέα Κίος: Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας

Εκδήλωση Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τους μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Κίου

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Νέα Κίος: Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας
Εκδήλωση Νέα Κίος

Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας θα οδηγήσουν τους θεατές οι μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Κίου, στην εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνουν την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου, του Δήμου Άργους Μυκηνών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Νέας Κίου, το ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου και το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας.
Το Γυμνάσιο Νέας Κίου συμμετέχει στις δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Mικρασιατική Καταστροφή, και τιμά την πόλη στην οποία εδρεύει, παρουσιάζοντας την πορεία της ερευνητικής εργασίας των μαθητών και το βίντεο που δημιούργησαν, το οποίο ακολουθεί τα βήματα των προσφύγων της Κίου της Βιθυνίας.

Νέα Κίος Εκδηλώσεις 2
Φωτό: Αρχείο

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μνήμης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει με ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και δημιούργησαν την κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα.

r3hdj68

Στην εκδήλωση θα προβληθεί επίσης το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, που θα εκπροσωπήσει το σχολείο σε κινηματογραφικούς διαγωνισμούς το επόμενο σχολικό έτος, ενώ μικρασιάτικα ακούσματα και μελωδίες θα ταξιδέψουν τους παρευρισκομένους στα παράλια της Ιωνίας.
Στον προθάλαμο της αίθουσας θα εκτίθενται αντικείμενα που αναπαριστούν ένα τυπικό μικρασιάτικο σαλόνι, την ώρα του απογευματινού καφέ και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκίσματα, κεράσματα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ν. Κίου.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πραγμάτωση της ιδέας των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Νέας Κίου, Άννας Βελλίνη, Ευαγγελίας Κατσίγιαννη, Παρασκευής Κοτταρά και Σπυριδούλας Μπερτζελέτου, με στόχο τη διαφύλαξη της τοπικής ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Οι μαθητές της Νέας Κίου τιμούν τη μακραίωνη παράδοσή τους περπατώντας στα χνάρια του τόπου καταγωγής των προγόνων τους, την Κίο της Βιθυνίας, αλλά και συνεχίζοντας να κουβαλούν στο DNA τους όλα όσα οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους στη νέα πόλη τους.
 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis