Home design
home design

Άργος: Πανικός από επιδρομή ψύλλων σε περιοχή της πόλης

Ενοχοποιούν τα αδέσποτα οι κάτοικοι
Ψύλλοι Άργος

Πανικός επικράτησε στο Άργος από την επιδρομή ψύλλων, που γέμισαν την πλατεία Εθνοσυνέλευσης της πόλης.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν μάταια να αποφύγουν τα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς αυτά πέρα από την ενόχληση που προκαλούν λόγω της φαγούρας είναι και επικίνδυνα , αφού οι ψύλλοι αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά παράσιτα, διευκολύνοντας έτσι την εξάπλωση επιδημιών.

flea g3d236f165 1280
Φωτό: pixabay/WikiImages

Δυστυχώς από την επίθεση δεν κατάφερε να γλυτώσει μια έγκυος γυναίκα.

Οι ψύλλοι είναι άπτερα αρθρόποδα έντομα που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα. Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ενδημικός τύφος, είναι πολύ επικίνδυνοι για τον άνθρωπο και πρέπει να καταπολεμούνται άμεσα με εντομοκτόνα ή και με άλλους τρόπους.

Οι κατοικοι ενοχοποιούν τα αδέσποτα, σκύλους και γάτες, που περιφέρονται στην περιοχή. Ειδικά αγέλη σκύλων «οργώνει» τα βράδια όλη την πόλη.

dog ge0db44a08 1280
Φωτό: pixabay/Peggy_Marco

Κοινό χαρακτηριστικό των ψύλλων είναι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους, επειδή όμως συνήθως δεν ταξιδεύουν μόνοι τους μακρινές αποστάσεις, προτιμούν να περιμένουν και πηδούν σε διερχόμενο ζώα, στα οποία παραμένουν και εναποθέτουν και τα αυγά τους. Τα αυγά συχνά πέφτουν από το τρίχωμα των ζώων και ως εκ τούτου τόσο αυτά όσο και οι προνύμφες βρίσκονται κυρίως στο περιβάλλον των ζώων, στα σημεία όπου αναπαύονται ή περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.

Oι ψύλλοι των γάτων και των σκύλων αποτελούν ξενιστές εντερικών παρασίτων στα συγκεκριμένα ζώα, που προσλαμβάνουν αυτά τα παράσιτα όταν καταπίνουν τους ενήλικες ψύλλους που τα περιέχουν, ενώ περιστασιακά το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε παιδιά, τα οποία μπορεί να καταπιούν ψύλλους όταν παίζουν με τα ζώα.

Η πιο σημαντική αρχή για την καταπολέμηση των ψύλλων είναι ότι πρέπει να γίνεται την ίδια στιγμή τόσο στους ξενιστές (ζώα) όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, μέσα στα σπίτια και στους εξωτερικούς χώρους, όπου ζουν ή αναπαύονται τα ζώα.

Έτσι, στο Άργος, στην περιοχή εμφάνισής τους επενέβη άμεσα εξειδικευμένο συνεργείο απεντόμωσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το πρόβλημα στο Άργος αντιμετωπίστηκε προς το παρόν αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα επανεμφανιστεί, αφού το θέμα των αδέσποτων ζώων εξακολουθεί να χρονίζει στην Αργολίδα.

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis