home design 800x400
home design 1170Χ320

Κορωνοϊός: 6ο κύμα πανδημίας λόγω χαλάρωσης των μέτρων φοβούνται οι ειδικοί

Αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα
Κορωνοϊός

Ένα 6ο κύμα της πανδημίας, εν μέσω καλοκαιριού, φοβούνται οι ειδικοι, καθώς λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της εμφάνισης των υποπαραλλαγών της Όμικρον έχουν ήδη αυξηθεί τα κρούσματα του κορωνοϊού αλλά και οι νοσηλείες.

Καμπανάκι για συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων χτυπούν οι επιστήμονες, συνιστώντας στους πολίτες να φορούν μάσκες σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 41%, στοιχείο που ανησυχεί, αφού επιβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι ελαφρά για όλους.

Φωτό: Αρχείο

Πιθανή η λήψη νέων μέτρων και το καλοκαίρι

Η αύξηση της θετικότητας στις τουριστικές περιοχές αλλά και η αύξηση των νοσηλειών σηματοδότησαν τον πιθανό ερχομό ενός 6ου κύματος της πανδημίας, γεγονός που δεν αποκλείει την εφαρμογή νέων μέτρων ακόμη και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο αν παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.  

Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι πριν καν μπούμε στον κατ’ εξοχήν μήνα των διακοπών, τον Αύγουστο, τα κρούσματα θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 15.000.

tourism g8162fc882 1280
Φωτό: pixabay/Alexandra_Koch

Παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα οι σκληροί δείκτες

Παρά το ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και αύξηση των νοσηλειών κατά 41%, οι σκληροί δείκτες εξακολουθούν να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς δεν υπήρξε αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ και των θανάτων.

Κατά τους ειδικούς, το βασικό σενάριο για αυτήν την πανδημική επάνοδο προβλέπει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων για 1 με 2 εβδομάδες και στη συνέχεια βραδεία αποκλιμάκωση του κύματος για 1 με 2 μήνες.

Τεστ κορωνοϊός
Φωτό: pixabay/Alexandra_Koch

Τι έδειξαν οι χάρτες την Κυριακή

Σύμφωνα με τους χάρτες της διασποράς την Κυριακή 19 Ιουνίου τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 5.689, με το συνολικό αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει να ανέρχεται σε 3.545.112 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες,

Ο αριθμός πιθανών επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 864 ενώ από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 148.251 (4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID ήταν 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.087 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με ένα πιθανό 6ο κύμα της πανδημίας προ των πυλών και καθώς οι παραλλαγές Ο1 και Ο2 δεν προσφέρουν ανοσία έναντι των Ο4 και Ο5 οι ειδικοί επιμένουν στις συστάσεις προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, παρά τη μη υποχρεωτικότητά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis