home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καιρός: Τα πρώτα 40αρια μέσα στον Ιούνιο – Μίνι καύσωνας πλησιάζει στην Αργολίδα

Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη – 10ημερο υψηλών θερμοκρασιών – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Μίνι καύσωνας αναμένεται και στην Αργολίδα, ιδίως την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι πεδινές περιοχές θα είναι αυτές που θα σημειώσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Αργολίδα, στην περιοχή της Λάρισας, στη Φθιώτιδα, στη Λιβαδειά και στη Θήβα, ενώ στον θεσσαλικό κάμπο δεν αποκλείεται να αγγίξει τοπικά και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέβει αισθητά και σε άλλες περιοχές, με τις μέγιστες τιμές στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι να διαμορφώνονται στους 39 βαθμούς Κελσίου και στο Νότιο Αιγαίο στους 38 βαθμούς.

Κανονικότητα τείνουν να γίνουν οι πρώιμοι καύσωνες

Παρατεταμένα καλοκαίρια, με καύσωνες που ξεκινούν όλο και νωρίτερα – ακόμη και από τον Μάιο – και συνεχίζονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώιμοι καύσωνες του Ιουνίου, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τείνουν να γίνουν κανονικότητα στη χώρα μας: από το 2007 μέχρι σήμερα επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα, με το 2010 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ, καθώς καύσωνας εκδηλώθηκε από τις 15 Ιουνίου. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε το 2016, το 2017 και το 2021 με ακραία χαρακτηριστικά.

Ο πρωτοφανής καύσωνας του Ιουνίου 2016

Αξίζει να αναφερθεί πως Ιούνιος ήταν όταν σημειώθηκε στην Ελλάδα και ένας ιστορικός καύσωνας, αυτός του 1916, που τότε είχε χαρακτηριστεί πρωτοφανής.

Τη χρονιά εκείνη, από τις 19 ως τις 23 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα, στη Λαμία, στη Λάρισα, στο Μεσολόγγι και τους 45 στην Καλαμάτα.

Το ρεκόρ των 43 βαθμών στην Αθήνα καταρρίφθηκε τον Ιούνιο του 2007, όταν – στις 26 του μήνα – στον σταθμό του Θησείου, στο Αστεροσκοπείο, κατεγράφησαν 44,8 βαθμοί Κελσίου.

10ημερο υψηλών θερμοκρασιών

Σχολιάζοντας το θερμό επεισόδιο που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα στη χώρα μας, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα 10ήμερο υψηλών θερμοκρασιών. «Το φαινόμενο θα κορυφωθεί την Πέμπτη, αναμένεται μια παροδική πτώση των τιμών την Παρασκευή και το Σάββατο και από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό για την εποχή. Αναμένουμε έως και 40 ή 41 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, όπως στη Λάρισα, ενώ το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές θα διαρκέσουν τρεις συνεχόμενες ημέρες μάς επιτρέπει να μιλάμε για καύσωνα.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, επισημαίνει πως το επεισόδιο αυτό δεν θα αποτελέσει συνέχεια του καύσωνα που πλήττει την υπόλοιπη Ευρώπη. «Το σύστημα που έφτασε μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία ξεκίνησε από το Μαρόκο, ενώ στην περίπτωσή μας έχουμε μια νέα έξαρση που ξεκινά από την Κρήτη και τις ακτές της Αλγερίας και της Λιβύης», σημειώνει. «Το φαινόμενο δεν εκδηλώνεται σε κύματα αλλά σαν μια χορδή που, όταν την τεντώνεις, στο ένα άκρο – εν προκειμένω την Ελλάδα – έχεις αστάθεια με βροχές και στο άλλο – τη Δυτική Ευρώπη – έχεις θερμές αέριες μάζες. Αυτή η χορδή κάνει μεγάλες ταλαντώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε τέτοιες θερμοκρασιακές διαφορές».

Πόσο θα σκαρφαλώσουν τα θερμόμετρα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει:

Α. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας

  1. Την Τετάρτη (22-06-2022) τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  2. Την Πέμπτη (23-06-2022) τους 36 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  3. Την Παρασκευή (24-06-2022) και το Σάββατο (25-06-2022) η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή θα φθάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
  4. Την Κυριακή (26-06-2022) προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Β. Στις νησιωτικές και τις παραθαλάσσιες περιοχές

  1. Το τριήμερο Τετάρτης – Παρασκευής τους 33 με 35 βαθμούς με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
  2. Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο.

Γ. Ειδικότερα για την Αττική

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη (23-06-2022) από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis