home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα επιδότησης ρεύματος

Ποιοι είναι δικαιούχοι του power pass-Τι ποσά θα εισπράξουν
ηλεκτρική λάμπα

Σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου πάνω από 6,3 εκ. φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 73.000 ευρώ να εισπράξουν επιδότηση από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση που είχαν δει στους λογαριασμούς του τελευταίου εξαμήνου, δηλαδή στους λογαριασμούς που είχαν εκδοθεί από 1ης Δεκεμβρίου έως 31η Μαΐου.  

ηλεκτρικό χρήματα
Φωτό: pixabay/Kunnasberg

Ποιοί είναι δικαιούχοι του power pass

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές, που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση αφορά τους λογαριασμούς της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ή δεν αφορα παροχή οικιακής χρήσης τότε ο καταναλωτής δεν δικαιούται την επιδότηση.

Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής για κάποιον μήνα δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, η ενίσχυση θα μοιραστεί σε κάθε δικαιούχο.

Σε περίπτωση που το ίδιο ρολόι μοιράζονται περισσότερες από μια κατοικίες (π.χ. οικογενειακές κατοικίες με τους γονείς σε ένα διαμέρισμα και το παιδί σε άλλο) θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση όλες οι κατοικίες, θα γίνει επιμερισμός του ποσού και η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

89435179 1335260016863028 3041717245144203264 n 1

Τι ποσά θα εισπράξουν οι δικαιούχοι και πώς

Το ποσό της επιδότησης για κάθε λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και των ποσών έκπτωσης.

Για κυμαινόμενα τιμολόγια, που δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε καταναλωτές που επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών, για ποσά άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το Δημόσιο ή τρίτους.

Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Ενδεικτικά ποσα επιδότησης

Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ, η επιδότηση είναι μηδενική

Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 18 ευρώ

Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιδότηση είναι 30 ευρώ

Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 60 ευρώ

Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 180 ευρώ

Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 360€

Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 600€

Αν η επιβάρυνση είναι 1.200 ευρώ, επιδότηση θα είναι πάλι 600€, που είναι το ανώτερο όριο.

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος
Φωτό: Αρχείο

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet και να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας, να διορθώσουν πιθανά λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους, να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN), να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Όσοι θα υποβάλουν αίτηση, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουν καθώς, με βάση όσα προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, κάποιος κάνει αίτηση με ψευδή στοιχεία και προκύψει ότι δικαιούται να λάβει 600 ευρώ τότε, μόλις από έλεγχο και διασταύρωση εντοπιστεί, θα πρέπει να επιστρέψει τα διπλά, δηλαδή 1.200 ευρώ.

Η πλατφόρμα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis