home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος: Ανάγκη διασφάλισης της στρατηγικής σύνδεσης του σιδηροδρόμου με την Αττική

Παρέμβαση της Περιφέρειας ζητά η Κίνηση Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου
Προαστιακός 1

Την ανάγκη διασφάλισης της στρατηγικής σύνδεσης του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με την Αττική επισήμανε με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, η Κίνηση Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου.

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία δημοπρατείται εντός του καλοκαιριού το έργο του Δυτικού Προαστιακού Αττικής, Λιόσια – Ασπρόπυργος – Ελευσίνα – Μέγαρα.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά ουσιαστικά στην ανακατασκευή του παλιού διαδρόμου των ΣΠΑΠ μέσω του οποίου συνδεόταν η μετρική γραμμή της Πελοποννήσου με την Αττική.

Η Κίνηση Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου τονίζει ότι είναι στρατηγικής σημασίας η μη αποκοπή της υπαρκτής σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον, μετρικής γραμμής της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου από την Αττική, κυρίως το Θριάσιο, πρωτίστως για λόγους ανάπτυξης εν δυνάμει εμπορευματικών μεταφορών, και ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας προς το υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί τεχνικά αυτή η δυνατότητα μέσω γραμμής μικτού εύρους, όπως προβλεπόταν και σε παλαιότερα σχέδια του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Προαστιακός 3 1
Φωτό: ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η επιστολή της Κίνησης Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου

Ολόκληρη η επιστολή της Κίνησης προς τον περιφερειάρχη αναφέρει:

«Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών ότι εντός του καλοκαιριού (2022) θα δημοπρατηθεί το έργο του Δυτικού Προαστιακού Αττικής (Λιόσια – Ασπρόπυργος – Ελευσίνα – Μέγαρα).

Το έργο ουσιαστικά αφορά την ανακατασκευή του παλιού διαδρόμου των ΣΠΑΠ μέσω του οποίου συνδεόταν η μετρική γραμμή της Πελοποννήσου με την Αττική.

Θεωρώντας πάντα στρατηγικής σημασίας τη μη αποκοπή της υπαρκτής σήμερα αλλά και στο ορατό μέλλον, μετρικής γραμμής της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου από την Αττική (κυρίως το Θριάσιο), πρωτίστως για λόγους ανάπτυξης εν δυνάμει εμπορευματικών μεταφορών από ΒΙΠΕ Πελοποννήσου, Μεγαλόπολη κτλ. σας είχαμε ζητήσει από πέρυσι να παρέμβετε προς το αρμόδιο υπουργείο κλπ. ώστε να διασφαλιστεί τεχνικά αυτή η δυνατότητα μέσω γραμμής μικτού εύρους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πρόβλεψη δυνατότητας για στρώση τρίτης ράγας ανάμεσα στις δυο εξωτερικές ράγες της φαρδύτερης «κανονικής» (λεγόμενης) γραμμής όπως σχεδιάζεται (ως κανονική) να γίνει ο Δυτικός Προαστιακός.

Η γραμμή μικτού εύρους προβλεπόταν άλλωστε και από τα παλιότερα σχέδια του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Επειδή όμως δεν έχουμε πάρει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα γίνει με τις προαναφερθείσες προβλέψεις σάς υπενθυμίζουμε το ζήτημα προκειμένου να προβείτε έγκαιρα στις ανάλογες ενέργειες τις οποίες θεωρούμε πολύ κρίσιμες».

Προαστιακός 2
Φωτό: ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η Κίνηση Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου είχε αποστείλει παρόμοιες επιστολές προς την Περιφέρεια και στο πρόσφατο παρελθόν, επισημαίνοντας πάντα την ανάγκη διασφάλισης της στρατηγικής σύνδεσης του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με την Αττική.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis