home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Γεμάτη ξερά χόρτα η Ακροναυπλία-Ορατός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Ποιος ευθύνεται για την καθαριότητα και την προστασία της περιοχής
Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία (3)

Το καλοκαίρι έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα του Ναυπλίου, κομίζοντας στο δισάκι του υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ένα «στόλο» ξερά χόρτα στην Ακροναυπλία.

Καθώς η περιοχή είναι αγαπημένο σημείο βόλτας για ντόπιους και επισκέπτες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Ένα σπασμένο γυαλί, ένα αποτσίγαρο, μια απροσεξία, ακόμα κι ένας πυρακτωμένος καταλύτης αυτοκινήτου είναι αρκετά για να φουντώσει ξαφνικά μια φωτιά στο χώρο γύρω από το Ρολόι της πόλης.

Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία (4)
Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία / ΦΩΤΟ: anagnostis

Παρόλο που η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας για καθαρισμούς των χώρων από τα ξερά χόρτα, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα, λόγω της μαγευτικής θέας, σημεία της πόλης κινδυνεύει να «φουντώσει» σε μια και μόνο στιγμή.

Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία (2)
Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία / ΦΩΤΟ: anagnostis

Το παρακείμενο ξενοδοχείο, ενσωματωμένο στον ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο της Ακροναυπλίας, έχει παραχωρηθεί στον Όμιλο Μαντωνανάκη και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Ναυπλιέων και τον Όμιλο για το ποιος θα έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του χώρου και την κοπή των ξερών χόρτων.

Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία (1)
Ξερά χορτάρια στην Ακροναυπλία / ΦΩΤΟ: anagnostis

Κανονικά σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους την ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες έχουν οι Δήμοι όμως, ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον όμιλο και περιπλέκονται οι ευθύνες.

Τον Ιούνιο του 2020 σε καθαρισμό του χώρου είχαν προχωρήσει εθελοντές από το Ναύπλιο.

Καθαρισμός Ακροναυπλία Ιούνιος 2020
Φωτό: fb/Evi Smyrniotaki

Το ουσιαστικό ζήτημα παραμένει ότι ο κίνδυνος για πυρκαγιά εξ αιτίας των ξερών χόρτων και με το δεδομένο των υψηλών θερμοκρασιών είναι πλέον ορατός.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis