home design 800x400
home design 1170Χ320

Αρχαία Επίδαυρος: Αλλάζει όψη η Πλατεία αν εγκρίνει το Πράσινο Ταμείο

Δείτε ποιες αλλαγές σχεδιάζονται να γίνουν στην πλατεία Αρχαίας Επιδαύρου, καθώς επίσης και σε σχολεία της περιοχής.
πλατεία Αρχαίας Επιδαύρου μελέτη (2)

Άλλη μια πρόταση κατατέθηκε προς ένταξη στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2021» του Πράσινου Ταμείου, όπως ενημέρωσε σήμερα ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

Συγκεκριμένα μελετήθηκε ο χώρος της πλατείας Αρχαίας Επιδαύρου ο οποίος προτείνεται, με βάση τις βιοκλιματικές αρχές, να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών σε ένα ευχάριστο, ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα.

Τι προτείνεται να αλλάξει στην Πλατεία

Πιο αναλυτικά στον χώρο της πλατείας προτείνονται να πραγματοποιηθούν αλλαγές που αφορούν:

  • τη φύτευση νέων φυτών
  • τα υλικά επίστρωσης
  • νέος εξοπλισμός (φώτα, καθίσματα και κάδοι)
πλατεία Αρχαίας Επιδαύρου μελέτη 1

Μελετήθηκε επίσης το κοινόχρηστο τμήμα όπου στεγαζόταν το περίπτερο και προτείνεται να δημιουργηθεί περιμετρικά ένα πεζοδρόμιο με κυβόλιθους σε ανοιχτή γκρι απόχρωση για την ομαλή προσβασιμότητα των πεζών, ένα υδάτινο στοιχείο – κρήνη το οποίο θα παραπέμπει στην ιστορική βρύση “Μπουλλά” και θα προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με τη φύτευση των φυτών και την εγκατάσταση καθιστικού, θα δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον, το οποίο μπορούν να το χρησιμοποιούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι περαστικοί.

Το παλαιό περίπτερο θα ενταχθεί στη νέα σχεδίαση, σε διαφορετική θέση, με σύγχρονη αισθητική και λειτουργική χρήση που θα δένει στο χώρο (μικρή βιβλιοθήκη και τοποθέτηση λουλουδιών).

πλατεία Αρχαίας Επιδαύρου μελέτη 3

Αλλαγές και σε σχολεία

Τέλος μελετήθηκαν χώροι κάποιων σχολείων, στους οποίους προτείνεται να δημιουργηθεί ένα χώρος σκίασης στους προαύλιους χώρους, ο οποίος με βάση τις βιοκλιματικές αρχές να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών σε ένα περιβάλλον, το οποίο να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες ενταγμένο σε ένα φυσικό περιβάλλον με απλές και λιτές γραμμές δημιουργώντας έναν αισθητά ευχάριστο περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα.

Συγκεκριμένα η προμήθεια αφορά Πέργκολες/Στέγαστρα οι οποίες θα τοποθετηθούν στα: Γυμνάσιο Λυγουριού, Λύκειο Λυγουριού, Νηπιαγωγείο Λυγουριού και Δημοτικό σχολείο Αρχαίας Επιδαύρου. Καθώς επίσης θα τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας στον αύλειο χώρο του Παιδικού Σταθμού Λυγουριού. Ο στόχος του δήμου είναι διατηρώντας το υφιστάμενο πράσινο, να δημιουργηθούν νέες ζώνες πρασίνου στα εν λόγω σχολεία. Στα σκίαστρα θα τοποθετηθούν κρεμαστές γλάστρες με αναρριχώμενα φυτά, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης βελτιώνοντας το μικροκλίμα του σχολείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 171.500 ευρώ με χρηματοδότηση 137.200 ευρώ και ιδίους πόρους 34.300 ευρώ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis