home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδαFirst Featured

Έφαγαν αγκινάρες με …προεκλογικά μυρωδικά και το γλέντησαν στα Ίρια

Το άγχος των αυτοδιοικητικών και πολιτικών για μια καλή παρουσία και το γλέντι του κόσμου

Γλέντησαν με την ψυχή τους στα Ίρια και έφαγαν αγκινάρες με …προεκλογικά μυρωδικά το Σαββατόβραδο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης “Γιορτής Αγκινάρας“. Η τοπική γιορτή που στόχο έχει να προβληθεί το κορυφαίο και εξαιρετικό προϊόν του κάμπου των Ιρίων στάθηκε μοναδική αφορμή για όσους ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά να έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόσμο και να θυμίσουν με τον τρόπο τους, ότι είναι παρόντες.

Στη γιορτή της αγκινάρας «παρέλασαν» η δημοτική αρχή, και δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές, βουλευτές, πολιτευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι. Βέβαια, εκτός αυτών και του άγχους που έχουν για να μια καλή παρουσία, ο κόσμος ήταν αυτός που το γλέντησε περνώντας ένα όμορφο Σαββατόβραδο χωρίς άγχος.

Άλλωστε τέτοια μάζωξη στα Ίρια είχε να γίνει δύο χρόνια, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, οπότε η επιτυχία από την πλευρά της προσέλευσης κόσμου ήταν εξασφαλισμένη.

Γιορτή αγκινάρας στα Ίρια (3)
Γιορτή αγκινάρας στα Ίρια / ΦΩΤΟ fb Δήμος Ναυπλιέων

Έφαγαν αγκινάρες

Η γιορτή της Αγκινάρας αποτελεί μια γαστρονομική εκδήλωση που αναδεικνύει την εξαιρετικής ποιότητας τοπική αγκινάρα προβάλλοντας παράλληλα την τεράστια διατροφική της αξία και τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Είναι μια γιορτή που στόχο έχει να αναδείξει τον πλούτο των τοπικών προϊόντων και τη φιλόξενη διάθεση που διακρίνει τους κατοίκους των Ιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γυναίκες του χωριού και εθελόντριες του τοπικού Συλλόγου έβαλαν τα δυνατά τους και καταφέραν να εντυπωσιάσουν ντόπιους και επισκέπτες δημιουργώντας παραδοσιακές, νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές με βάση την αγκινάρα, που προσφέρθηκαν σε όλους του συμμετέχοντες στη Γιορτή. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι από τοπικούς καλλιτέχνες με μουσική και πολύ χορό.

Γιορτή αγκινάρας στα Ίρια (1)
Γιορτή αγκινάρας στα Ίρια / ΦΩΤΟ fb Δήμος Ναυπλιέων

Όσοι βρέθηκαν στα Ίρια το Σάββατο μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και μαγειρικές εκδηλώσεις σχετικές με την αγκινάρα, όπως: έκθεση φωτογραφίας, ομιλία της διατροφολόγου – διαιτολόγου Άννας Καψιώτη για τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας, θεατρικό δρώμενο υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης της Πειραματικής Σκηνής του ΔΟΠΠΑΤ Βάλιας Ρεντούλη, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιρίων,  ενώ οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου σεφ Ιάκωβου Απέργη μυήθηκαν στα μικρά και μεγάλα μυστικά της μαγειρικής τέχνης της αγκινάρας και γεύτηκαν τους εκλεκτούς μεζέδες του.

Γιορτή αγκινάρας στα Ίρια (2)
Γιορτή αγκινάρας στα Ίρια / ΦΩΤΟ fb Δήμος Ναυπλιέων

Στη σημασία της γιορτής για τα Ίρια αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος: «Η αγκινάρα αποτελεί το χαρακτηριστικό προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο η καλλιέργεια της βαίνει μειούμενη σε μια περιοχή εντατικής παραγωγικότητας και άλλων προϊόντων υψηλής ποιότητας τα οποία οι παραγωγοί μας προμηθεύουν όλες τις τροφοδοτικές αλυσίδες της Ελλάδας. Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ προκειμένου να συμβάλουμε και να βοηθήσουνε από την μεριά μας ώστε να εντατικοποιηθεί η καλλιέργεια της και να προσφέρει το απαιτούμενο κέρδος στους επιχειρηματίες παραγωγούς μας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια γιορτή αγροτική σε έναν τουριστικό προορισμό. Ένας συνδυασμός που είναι προφανές ότι δίνει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης».

Ο τοπικός σύμβουλος Ανδριανός Καλλιάνος κατάφερε να διοργανώσει με τη βοήθεια του δήμου και του ΔΟΠΠΑΤ μια όμορφη γιορτή για το τοπικό προϊόν των Ιρίων με σημαντικότερο απ΄ όλα να αναδειχθεί η αγκινάρα στον κόσμο που την γεύτηκε και γλέντησε, πέραν των …προεκλογικών μυρωδικών που αφορούσαν μόνο τους πολιτικούς.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button