Home design
home design 800x400

Ερμιονίδα: Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν πολεοδομικά σχέδια που θα θίξουν την οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα

Ξεκάθαρος ο Γιάννης Γεωργόπουλος αναφορικά με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια – Τα ερωτήματα Λάμπρου και η απάντηση του δημάρχου.
Μηχανικοί

Στις 20/12/2021 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 6046), η υπ’ αριθμ. πρωτ. 121492/1903 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η κατάρτιση εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.) σε 128 Δήμους της Ελλάδας και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.) σε 21 Δήμους της Ελλάδας, ένας εκ των οποίων είναι ο Δήμος Ερμιονίδας.

Η παραπάνω Απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν κρυπτό και ψηφίστηκε μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος Ερμιονίδας για το εάν συμφωνεί να ενταχθεί στις μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.), αλλά ούτε και κανένας άλλος Δήμος της χώρας.

Η εν λόγω Απόφαση ορίζει ότι οι μελέτες αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2025 και στόχος τους είναι η επίλυση χρόνιων χωροταξικών προβλημάτων, η προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας, η προώθηση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας και η αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Στις 9/02/2022 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 510), η υπ’ αριθμ. πρωτ. 6015/136 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.).

Η Απόφαση αυτή περιγράφει τις διαδικασίες και τις κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις οποίες θα ανατεθούν και θα εκπονηθούν οι μελέτες Ε.Π.Σ., σε σχέση με τα γεωτεχνικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των περιοχών εφαρμογής τους.

Ο Δήμος Ερμιονίδας αντέδρασε άμεσα σε αυτό το θολό σχέδιο, για το οποίο ουδέποτε είχε κάποια ενημέρωση και στις 23 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, με πρωτοβουλία του Δήμου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ εμού και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη Ευθύμιου, παρουσία της προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Καρανικόλα Σάνας.

Στη συνάντηση αυτή ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα ενημέρωση για την αιφνίδια ένταξη του Δήμου Ερμιονίδας στις μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.) και του ξεκαθάρισε ότι θα είναι κάθετα αντίθετος σε οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στις χρήσεις γης, στους όρους δόμησης, στην εκτός σχεδίου δόμηση, στον ορισμό περιοχών οργανωμένης δόμησης και σε πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις, σε περίπτωση που αυτές δεν είναι αποδεκτές από τον Σύλλογο Μηχανικών Ερμιονίδας, τους επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου και τους ιδιοκτήτες γης  της Ερμιονίδας.

Η απάντησή του ήταν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022, με νέες αποφάσεις θα αρχίσουν σταδιακά οι αναθέσεις εκπόνησης μελετών Ε.Π.Σ. ανά Δήμο, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί αυτές τον Ιούνιο του 2025 και σε καμία περίπτωση δεν θα παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υφιστάμενη οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής.

Από τότε ουδεμία ενημέρωση για το θέμα είχε ο Δήμος Ερμιονίδας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άμεσα μετά από αυτή την συζήτηση, πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο Δημαρχείο με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Ερμιονίδας, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος ενημέρωσε διεξοδικά για τα τεκταινόμενα και τους ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο θίξει προς την αρνητική κατεύθυνση χρήσεις γης, όρους δόμησης και φέρει αρνητικές πολεοδομικές και χωροταξικές αλλαγές στον Δήμο Ερμιονίδας.

Μάλιστα σε αυτή την συνάντηση, στην δεκαμελή αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Ερμιονίδας παρευρέθησαν με την ιδιότητά τους ως μηχανικοί, ένας Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Λάμπρου και άλλοι δύο υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του κ. Λάμπρου.

Εκεί ομόφωνα πάρθηκε απόφαση ο δήμος να κινηθεί συντονισμένα από κοινού με βάση ένα πλαίσιο δράσης.

Συμφωνήθηκε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αντικείμενο παραταξιακής αντιπαράθεσης και επιβάλλεται Δημοτική Αρχή, Αντιπολίτευση, Σύλλογος Μηχανικών, Επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου και Δημότες ιδιοκτήτες γης, να δράσουν ενωμένοι για να πετύχουν τον στόχο τους.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος:

«Αποφασίσαμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, κάτι το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα.

Προγραμματίσαμε να διεξαχθεί στο Δημαρχείο μια ενημέρωση για το θέμα των μελετών Ε.Π.Σ. από Μηχανικό ειδικό στον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 πμ, παρουσία αντιπροσωπείας του Συλλόγου Μηχανικών Ερμιονίδας και ήταν πλήρως κατατοπιστική και πλήρως ενημερωτική για το θέμα των μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.).

Ο κ. Λάμπρου σε έγγραφο σχετικό με το θέμα των μελετών Ε.Π.Σ. , το οποίο απέστειλε σήμερα σε μένα και κοινοποιεί στους Δημοτικούς Συμβούλους Ερμιονίδας, θέτει κάποια ερωτήματα εκ των οποίων προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος και πονηρά σκεπτόμενος κατά την πάγια τακτική του, παρουσιάζει το θέμα όπως τον βολεύει, προκειμένου να γίνει και αυτό αντικείμενο παραταξιακής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Θα τον καλέσω να πάψει να εκτίθεται στους Δημότες, επιτέλους να σοβαρευτεί και για μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Καλό θα ήταν πριν στείλει οποιοδήποτε έγγραφο για το θέμα, να είχε απευθυνθεί στους μηχανικούς της παράταξής του, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση των γεγονότων και αυτοί θα του είχαν δώσει επαρκή και ορθή ενημέρωση.

Η Δημοτική Αρχή δεν έχει να κρύψει τίποτα και από την πρώτη στιγμή κινήθηκε ξεκάθαρα, απόλυτα και δυναμικά.

Έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα αντιδράσουμε σθεναρά σε οποιοδήποτε σχέδιο θίξει την υφιστάμενη οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα της Ερμιονίδας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Μηχανικών Ερμιονίδας και τους Επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου».

Τα ερωτήματα του Τάσου Λάμπρου

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ, δημοτικός σύμβουλος Ερμιονίδας, Τάσος Λάμπρου:

«Κύριε Δήμαρχε,

Εδώ και πέντε μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την πρόθεση του να προχωρήσει σε 128 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέσω σύνταξης μελετών, οι οποίες σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα ολοκληρωθούν το 2025 με τήρηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος. Μέσα σε αυτές τις 128 περιοχές της χώρας, ανήκουν οι Δημοτικές Ενότητες Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Το θέμα μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει το κορυφαίο συλλογικό όργανο διοίκησης του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, με δική σας ευθύνη. Αντίθετα, θα έπρεπε να είχαμε πληρέστερη ενημέρωση όπως προβλέπεται σύμφωνα με την αρχή του δημοκρατικού προγραμματισμού και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Διακρίνω ότι κάποιοι με την άγνοιά τους, με την αδιαφορία τους, με τις σκοπιμότητες που υπηρετούν, απαξιώνουν τα συλλογικά όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και συναινούν εύκολα στα σχέδια της κεντρικής διοίκησης και πάνε να μας φορέσουν ένα «νέο κουστούμι» που θα ανατρέψει την υφιστάμενη οικονομική – κοινωνική κατάσταση της Ερμιονίδας, ώστε να εξυπηρετήσουν «πολεοδομικές φιλοσοφίες» και οι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ζητώ λοιπόν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη και να γίνει πληρέστερη ενημέρωση από την πλευρά σας. Απαιτείται δε να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Γιατί στην Αργολίδα επιλέχθηκαν περιοχές για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια από το Δήμο Άργους και από το Δήμο Ερμιονίδας;  Είχατε συμφωνήσει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για αυτήν την επιλογή ή όχι; Γιατί είναι εκτός το Ναύπλιο και η Επίδαυρος από  αυτήν την διαδικασία ,από τα Τ.Π.Σ.;
  2. Μέχρι σήμερα είχατε αλληλογραφία ή συναντηθήκατε με πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και σας παρουσίασαν τις  τους και τις προτεραιότητες τους;
  3. Εάν εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όταν ολοκληρωθούν τι επιπτώσεις θα έχουμε στην οικονομική και οικοδομική δραστηριότητα της Ερμιονίδας; Έχουν σχέση με τις χρήσεις γης, με την εκτός σχεδίου δόμηση, με τις περιοχές οργανωμένης πολεοδόμησης, με τις μεγάλες επενδύσεις οικοδομικών επιχειρήσεων  εξοχικής κατοικίας κ.λπ.;
  4. Ποια είναι η άποψη της διοίκησης του Δήμου για τη σύνταξη μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων; Ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες σας, οι ενέργειες σας και ποιες οι προτάσεις σας; Επίσης, εάν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις και σίγουρα μεγάλες ενστάσεις και ριζικές διαφωνίες πως θα αντιδράσουμε σε επίπεδο Δήμου και τοπικής κοινωνίας;

Τα ψέματα τελείωσαν, τα μεγάλα προβλήματα δεν χωρούν άλλα κάτω από το «χαλί». Το Δημοτικό Συμβούλιο  απαιτείται να λειτουργεί και πλέον να μην κρύβεται  άλλα θέματα. Θα δημιουργηθεί «τσουνάμι» αρνητικών εξελίξεων με σοβαρές συνέπειες στην επιβίωση της τοπικής μας οικονομίας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, τι επιδιώκουν «οι μεγάλοι ,οι οικονομικά ισχυροί». Όμως αυτό που εμείς πρέπει να υπηρετούμε είναι το δημόσιο συμφέρον, να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας. Έχουμε τη δύναμη και την γνώση να υποβάλλουμε σοβαρές αντιπροτάσεις που θα ανατρέψουν το «καπέλωμα» του κεντρικού σχεδιασμού, που κάποιοι θέλουν να σχεδιάσουν για εμάς χωρίς εμάς».

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis