home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΟικονομίαΕλλάδα

Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Φραγμός εισόδου στην αγορά οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές

Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα, ζήτησε χθες, Τετάρτη  25 Μαΐου, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενω ως φραγμό εισόδου στην αγορά θεωρεί τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές η ΓΣΕΒΕΕ.

Η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό Οικονομικών

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, συστήνει προς την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Συγκεκριμένα στην Έκθεση της η Ε.Ε. αναφέρει τα ακόλουθα: Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους εταιρειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις επενδύσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος εταιρειών είχε μειωθεί σε 22% το 2021 έναντι του 28% που ίσχυε το 2019. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα επιβάλλει ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή όχι και επιπλέον του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και λειτουργεί ως φραγμός εισόδου στην αγορά.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λέει τίποτα λιγότερο από τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία έχει καταθέσει την τελευταία δεκαετία στον δημόσιο διάλογο ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση αυτού του κεφαλικού φόρου, που σε αντίθεση με τους λοιπούς επιβάλλεται ανεξάρτητα με το αν υπάρχει κέρδος ή εισόδημα.

Λουκέτο
Φωτό: Αρχείο

Προς επίρρωση των παραπάνω παρατίθενται στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη αντιστοιχούσαν:

– στο 36,1% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2019 (προ πανδημίας)

– στο 63,9% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2020

– στο 53,3% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2021.

Καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα ανακουφίσει κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας.

Άργους Ναύπλιο ψώνια εμπορικός δρόμος
Φωτό: Αρχείο

Παράλληλα, έτσι, θα καταργηθεί ένας φόρος που αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και λειτουργεί ανασχετικά για την ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης», τονίζει στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, που υπογράφεται από τον πρόεδρό της Παναγιώτη Μακρή και το γραμματέα Κωνσταντίνο Χρόνη

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ειδικά τώρα που τόσα αρνητικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει φέρει πανδημία είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button