home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκηση

Σήριαλ με το κοινωνικό παντοπωλείο στην Ερμιονίδα

Ανησυχία Λάμπρου και διευκρινήσεις Γεωργόπουλου για την ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου στον δήμο Ερμιονίδας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας δομών και δράσεων που έχουν στόχο να βοηθήσουν δημότες και δημότισσές του που έχουν απόλυτη ανάγκη. Μία από τις δομές αυτές είναι και η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, που θα παρέχει δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ερμιονίδας και επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ Τάσο Λάμπρου, η δομή αυτή ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί, κάνοντας λόγο για μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που πάρθηκε πριν από 1,5 χρόνο, και πλέον έχει «χαθεί».

Τέλος στο σήριαλ βάζει ο ίδιος ο δήμαρχος που καθησυχάζει και διευκρινίζει το τι μέλλει γενέσθαι με την κοινωνική δομή.

Γεωργόπουλος: Το κοινωνικό παντοπωλείο θα γίνει

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος:

«Ο κ. Λάμπρου εκφράζει εγγράφως την ανησυχία του για την δήθεν απώλεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ερμιονίδας και αναρωτιέται γιατί αυτό «χάθηκε».

Θα τον πληροφορήσω ότι ουδέποτε «χάθηκε», αντίθετα διανύουμε την περίοδο κατά την οποία η Δημοτική Αρχή προετοιμάζει την λειτουργία του.

Η Ίδρυση και η Λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ερμιονίδας ήταν μια πρωτοβουλία της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Δεδομένων των πολύ δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών που διανύουμε για πάνω από μια δεκαπενταετία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μια κοινωνική δομή η οποία θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει στον Δήμο μας εδώ και αρκετά χρόνια, 12 εκ των οποίων ήταν σε θέση ευθύνης στη Διοίκηση του Δήμου ο κ. Λάμπρου.

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η παρούσα Δημοτική Αρχή με την υπ’ αριθ. 32/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας σχετικά με την “Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ερμιονίδας”, η οποία ελήφθη ομόφωνα στις 10/02/2021:

idrisi

Μετά την λήψη της παραπάνω Απόφασης, ξεκινήσαμε άμεσα την διαδικασία της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ερμιονίδας, η οποία έχει κάποια βήματα.

Το πρώτο βήμα ήταν η σύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας του, ο οποίος ορίζει τον σκοπό, την έδρα, τις παροχές, τους δικαιούχους, τα κριτήρια επιλογής και γενικότερα την οργάνωση και την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το δεύτερο βήμα ήταν η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας.

Κάτι το οποίο έλαβε χώρα στις 11/08/2021 με την με την υπ’ αριθ. 125/2021 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας:

kanonismos

Το τρίτο βήμα ήταν η παραπάνω Απόφαση να λάβει νομιμότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, κάτι που συνέβη με την υπ’ αριθ. πρωτ. 177057/08-10-2021 Απόφαση, η οποία πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Ερμιονίδας στις 11/10/2021:

egrisi

Το τρίτο βήμα ήταν η παραπάνω Απόφαση να λάβει νομιμότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, κάτι που συνέβη με την υπ’ αριθ. πρωτ. 177057/08-10-2021 Απόφαση, η οποία πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Ερμιονίδας στις 11/10/2021:

Το τέταρτο και τελευταίο βήμα, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι η επιλογή του χώρου στέγασης του Κοινωνικού Παντοπωλείου και η προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων που θα καθιστούν εύρυθμη την λειτουργία του.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου ορίζει σαν έδρα του την έδρα του Δήμου Ερμιονίδας και μας δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές για την στέγασή του.

Είτε να διαθέσει ο Δήμος Ερμιονίδας τα κατάλληλα κτίρια και τους απαραίτητους χώρους για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, είτε να μισθώσει από τρίτους αυτούς τους χώρους.

Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει στην ιδιοκτησία του τα κτίρια όπου στεγαζόταν παλιά η Πυροσβεστική στο Κρανίδι και εκεί προτίθεται να στεγάσει εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης.

Σημειωτέον πως σήμερα η Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο και έχει πλήρη κοινωνική δράση με την δωρεάν διανομή μαγειρεμένου φαγητού, τροφίμων και ρουχισμού σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη.

Τα κτίρια όπου στεγαζόταν παλιά η Πυροσβεστική, χρειάζονται απαραίτητα μια ανακαίνιση και μια κατάλληλη διαμόρφωση προκειμένου να στεγάσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης.

Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει ήδη εξασφαλίσει από χορηγούς δωρητές το χρηματικό ποσό για την ανακαίνιση αυτή και βρίσκεται στην διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης οικοδομικής άδειας για την έναρξη των εργασιών.

Ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει όλη την χρηματοδότηση για την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων που θα καθιστούν εύρυθμη την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και έως ότου ολοκληρωθούν οι προαναφερθείσες εργασίες ανακαίνισης, αναζητούμε για μίσθωση κάποιο κατάλληλο κτήριο με τους απαραίτητους χώρους για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Εθελοντικής Ομάδας Αλληλεγγύης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ερμιονίδας.

Έτσι υλοποιούμε μια ακόμα δέσμευσή μας προς τους Δημότες, με την λειτουργία μιας σημαντικότατης δομής κοινωνικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης που τόσο πολύ έλειπε από τον τόπο μας».

Η επιστολή Λάμπρου

Επιστολή προς τον δήμαρχο Ερμιονίδας για τη μη λειτουργία του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. Τάσος Λάμπρου. Ερωτά γιατί παρά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., δεν λειτουργεί:

«Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε πριν από 1,5 χρόνο, στις 10 Φεβρουαρίου του 2021, αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας με Α/Α 32/2021, την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου στο Δήμο Ερμιονίδας επίσης στα πλαίσια της ίδρυσης του ορίστηκε επιτροπή διαχειρίσεως, η οποία θα είχε την ευθύνη για την αποτελεσματική και αντικειμενική λειτουργία του.

Μετά από 1,5 χρόνο η απόφαση αυτή «χάθηκε», δεν υλοποιήθηκε ποτέ, δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κοινωνική δομή που έχουν ανάγκη πολλοί συνδημότες μας. Αυτονόητο είναι ότι υπάρχουν ερωτήματα που απαιτείται να απαντηθούν από την πλευρά σας.

1) Ποιος έχει την ευθύνη της μη υλοποίησης της συγκεκριμένης ομόφωνης απόφασης περί ίδρυσης κοινωνικού παντοπωλείου;

2) Έχετε αναθεωρήσει τη βούλησή σας και τις δεσμεύσεις σας γι’ αυτό δεν υλοποιήσατε την συγκεκριμένη απόφαση;

3) Υπάρχουν ευθύνες σε συνεργάτες σας που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν την απόφαση, να κάνουν πράξη μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μία κοινή δέσμευση – πρόταση όλων των δημοτικών παρατάξεων, όπως αυτή είχε εκφραστεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

4) Υπάρχουν υπηρεσιακοί λόγοι που σχετίζονται με την εκτέλεση του οικονομικού προϋπολογισμού που εμπόδισαν την ίδρυση και λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου;

Τέλος επειδή βρισκόμαστε σε μία δύσκολη και παράξενη κοινωνική και οικονομική συγκυρία οι σύγχρονες κοινωνικές δομές είναι όχι μόνο απαραίτητες, αλλά και αναγκαίες να ιδρύονται και να λειτουργούν στο Δήμο μας, και σε όλους τους Ο.Τ.Α, άρα δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια και στις διακηρύξεις, αλλά να προχωρούμε στα έργα, στην υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων μας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας, αυτονόητο ότι δεν έχετε άλλη επιλογή από την άμεση υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ.

Οι ομόφωνες αποφάσεις πρέπει να υλοποιούνται, πρέπει να γίνονται πράξεις, οι κοινωνικές δομές χρειάζονται να ιδρύονται».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button