home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πόρος: Σύσκεψη για την αποτροπή δημιουργίας και επέκτασης νέων υδατοκαλλιεργειών στο Σαρωνικό

Γ. Γκιόλας: «Περιβαλλοντικό έγκλημα οι νέες ιχθυοκαλλιέργειες-Κινδυνεύουν οι παραλίες της Επιδαυρίας»
Ιχθυοκαλλιέργειες 1

Μια σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου στον Πόρο, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη, με στόχο την αποτροπή δημιουργίας και επέκτασης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε 25 περιοχές της χώρας και κυρίως για όσες μονάδες ιχθυοτροφείων αδειοδοτούνται ή μεγεθύνονται στον Σαρωνικό ακόμη και εκτός των Π.Ο.Α.Υ (Αγκίστρι, Ύδρα κ.α.)

ΠΟΡΟΣ1
Φωτό: Γιάννης Γκιόλας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται όλες οι ακτές και οι νησίδες του Σαρωνικού νότια και δυτικά της Σαλαμίνας και όπως προβλέπεται σ’ αυτές ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στη 2η ιχθυοπαραγωγική περιοχή της χώρας, καθώς σχεδιάζεται αύξηση της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες κατά 35 φορές και αύξηση της παραγωγής τους κατά 8 φορές τα πρώτα πέντε χρόνια με πλήρη απελευθέρωση στη συνέχεια.

 Όπως είναι γνωστό, «η Πολιτεία έχει καταρτίσει και υλοποιεί το σχεδιασμό αυτό σε συνεννόηση αποκλειστικά με τις πολυεθνικές κυρίως εταιρίες του κλάδου, περιφρονώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις των οικείων ΟΤΑ, οι αποφάσεις των οποίων ως δυνητικά εξεταζόμενες ουδέποτε έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη», όπως τόνισε, ως ύστατη έκκληση αποτροπής του σχεδιασμού αυτού με την ανάληψη κοινής δράσης, ο δήμαρχος Πόρου, του νησιού που θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την επικείμενη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων και φορέων των περιοχών των παραλίων και νήσων του Σαρωνικού, μετείχαν ο δήμαρχος Πόρου, ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ως συντονιστής της Πανελλήνιας Επιτροπής κατά των ΠΟΑΥ, ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, η εντεταλμένη αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αττικής Βάσω Θεοδωρακοπούλου- Μπόγρη και οι βουλευτές Χριστόφορος Μπουτσικάκης από τη Ν.Δ., και Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλας από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Παρόντες  ήταν και αρκετοί κάτοικοι του Πόρου, μέλη της Επιτροπής αγώνα, που εξέφρασαν τις απόψεις τους κατά της επέκτασης των ΠΑΟΥ.

Στη σύσκεψη διερευνήθηκαν διεξοδικά οι δυνατοί τρόποι μεθόδευσης του αγώνα για την ανατροπή ιχθυοβιομηχανοποίησης του Σαρωνικού, που θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση και καθίζηση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Γκιόλας

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων, όπως εκφράσθηκαν από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, αφού συμπεριλαμβάνονται στις ΠΟΑΥ περιοχές που έχουν αντίθετη αναπτυξιακή πορεία, ως καθαρώς τουριστικές αλλά και για τον κύριο και σοβαρότατο λόγο της έντονης και σε βάθος χρόνου ανεπίστρεπτης αλλοίωσης και βλάβης του περιβάλλοντος.

ΠΟΡΟΣ2
Φωτό: Γιάννης Γκιόλας

Ο κ. Γκιόλας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εγκαταστάσεις των ιχθυοτροφείων επηρεάζουν αρνητικά την προσέλευση επισκεπτών και τουριστών, αλλά και παραβλάπτουν ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον των ακρογιαλιών της περιοχής.

Τόνισε δε ότι σε βάθος χρόνου τα θαλάσσια νερά χάνουν τη διαύγεια και καθαρότητά τους, ο βυθός αλλοιώνεται, εξαφανίζεται η ποσειδωνία και στο μυχό των κολπίσκων που περιέχουν ιχθυοκλουβιά, συγκεντρώνεται ίζημα και απόβλητα των ψαριών που καθιστούν  την ακτή αντιαισθητική, ακάθαρτη και ενίοτε και δύσοσμη, δηλαδή στην ουσία ακατάλληλη για κολύμβηση.

«Βεβαίως τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να απενταχθούν οριστικά όλες οι αντίστοιχες μονάδες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε ακτογραμμές ή νησίδες που δεν είναι προσιτές από το κοινό, δεν γειτνιάζουν με παραλίες που είναι επισκέψιμες και χρησιμοποιούνται από λουόμενους και επισκέπτες. Πιθανότατα η εγκατάσταση των κλουβιών σε τέτοιες απομακρυσμένες περιοχές θα έχει ένα μεγαλύτερο κόστος για τις εκμεταλλεύτριες εταιρίες, αλλά τούτο είναι το αναγκαίο τίμημα για την αποτροπή περιβαλλοντικών εγκλημάτων και περιορισμού της αυθαίρετης χρήσης των ακτών, που θα έπρεπε να είναι ελεύθερες και προσιτές για τους πολίτες.

Μάλιστα αυτό  ισχύει για τους Δήμους εκείνους, παραθαλάσσιους και νησιωτικούς που θα πληγούν ανεπανόρθωτα ως υποδοχείς τουριστών», επεσήμανε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

ixuyokalliergeiew
Προστατευόμενα Λιβάδια Ποσειδωνίας. Ένα παραγωγικό, υγιές λιβάδι (αριστερά) Ένα υποβαθμισμένο από παρακείμενη ιχθυοκαλλιέργεια (δεξιά)/Φωτό: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Όσον αφορά την περιοχή της Επιδαύρου για την οποία στο παρελθόν (2011) δόθηκε πάνδημος αγώνας και απετράπη η εγκατάσταση παρόμοιων εγκαταστάσεων , ο κ. Γκιόλας υπέδειξε τον ορατό κίνδυνο της μεταφοράς των αποβλήτων από τις πολλές προβλεπόμενες εγκαταστάσεις σε όμορες παραλίες άλλων περιοχών, αλλά και αυτές των νησιών του Σαρωνικού (κυρίως αυτές που προβλέπονται να γίνουν στο Αγκίστρι), αφού οι συνήθεις το καλοκαίρι πνέοντες βόρειοι άνεμοι θα προκαλούν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στις όμορφες και καθαρές παραλίες της περιοχής (Νέας Επιδαύρου, Πολεμάρχας, Γιαλάσι κλπ).

Κάλεσε τέλος σε επιφυλακή το σύνολο των φορέων και κατοίκων του Δήμου για την ανατροπή του «σχεδιαζόμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος».

Εν αναμονή των εξελίξεων καθώς Δημοτική Αρχή και κάτοικοι του Πόρου δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα ενάντια στη δημιουργία και επέκταση νέων υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή τους.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis