home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδα

Ναύπλιο: Πανηγυρίζει ο Άγιος Νικόλαος ο Κρασόκτιστος στην Καραθώνα (Πρόγραμμα)

Ο πανηγυρικός εσπερινός θα τελεστεί την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 6:30μμ στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού.

Η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Αργολίδας “Μίνωας” και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αργολίδας προσκαλούν στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου “Κρασόκτιστου”, ο οποίος θα τελεστεί την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 6:30μμ στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού στην Καραθώνα Ναυπλίου.

Ο Άγιος Νικόλαος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και θεωρείται ο καθ’ εξοχήν προστάτης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των απανταχού της γης ναυτιλομένων.

Πρόγραμμα εορτασμού

17:00 Εκκίνηση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου από τα γραφεία του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, στο Ναύπλιο.

17:15 Τιμητική δια θαλάσσης μεταφορά, από το λιμάνι του Ναυπλίου ως το λιμανάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, Καραθώνα Ναύπλιο.

18:00 Παραλαβή από Βρακοφόρους της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας “Μίνωας” και πομπή από το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στον ιερό ναό.

18:20 Άφιξη της Ιεράς Εικόνας, Κωδωνοκρουσίες.

18:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.
Ακολουθεί εορταστικό κέρασμα και (σύντομη) παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το τμήμα του Συλλόγου Κρητών Αργολίδας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Καραθώνα

Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι, δύσβατο, ανεμοδαρμένο και κυματοδαρμένο στην Καραθώνα, 7 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, χτισμένο σε βράχο δίπλα στη θάλασσα. Η πρόσβαση για τον επισκέπτη γίνεται μέσω ενός μονοπατιού από το τέρμα της παραλίας της Καραθώνας στο σημείο που υπάρχει χώρος στάθμευσης και διανύοντας περίπου 500 μέτρα με τα πόδια. Μπορείτε να πάτε και με καΐκι, κανό ή κολυμπώντας…

Με ιστορία αιώνων, η οποία πιθανότατα ξεκινά την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, το εκκλησάκι στην παραλία της Καραθώνας του Ναυπλίου, έχτισε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί από την Κρήτη.

Η παράδοση λέει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του, από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή, έπεσε σε σφοδρή τρικυμία. Μέσα στη φουρτούνα, ο καπετάνιος προσευχήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και τον παρακάλεσε να σώσει το καΐκι του υποσχόμενος να χτίσει μία εκκλησιά που αντί για νερό θα χρησιμοποιούσε κρασί.

Και πράγματι, η θάλασσα γαλήνεψε. Τα δυνατά χτυπήματα σταμάτησαν και, το καΐκι φορτωμένο με κρασιά, σώθηκε. Μόλις ο Καπετάνιος πάτησε σταθερά πάνω στα βράχια, είπε: Εδώ, εδώ σ’ αυτή τη θέση, θα χτίσω την εκκλησιά!

Τρεις μήνες αργότερα, το εκκλησάκι είχε τελειώσει. Έκτοτε, στέκεται εδώ σαν ένας μικρός πύργος που τάχθηκε να φυλάει την ελληνική ναυτοσύνη, τους θείους πόθους και την ορθόδοξη πίστη των εκατοντάδων πιστών που το επισκέπτονται, καλωσορίζοντας τα πλοία στο έμπα τ’ Αναπλιού.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button