home design 800x400

Εφιαλτική εφημερία: Έξαλλοι με τα ράντσα στο Αττικό Νοσοκομείο – Εξετάσεις και νοσηλείες σε κοινή θέα

Εικόνες ντροπής: Οι διάδρομοι γεμάτοι ράντσα, μεγάλη ταλαιπωρία, καταπατούνται όλα τα προσωπικά δεδομένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εικόνες ντροπής στο Αττικό νοσοκομείο μετά τη χθεσινή εφιαλτική εφημερία. Ασθενείς σε ράντσα στους διαδρόμους αλλά και άλλοι να παραμένουν στα ΤΕΠ, δείχνουν ότι ακόμα και τώρα που έχει κοπάσει το κύμα της πανδημίας, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν είναι η ιδανικότερη. Έξαλλοι οι συνοδοί των ασθενών με την ατελείωτη ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τράβηξε αναγνώστης μας από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», οι διάδρομοι είναι γεμάτοι ράντσα, ενώ οι νοσηλείες και οι εξετάσεις γίνονται σε κοινή θέα, καταπατώντας έτσι όλα τα προσωπικά δεδομένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ράντσα κάνουν παρέλαση στους διαδρόμους του νοσοκομείου

Οι εικόνες είναι από το Πνευμονολογικό και Νευρολογικό τμήμα και μπορεί να σχετίζονται με τη χθεσινή εφημερία, όμως και σήμερα επικρατεί η ίδια εικόνα, όπως αναφέρουν αναγνώστες μας.

Λιγότερο προσωπικό σημαίνει χαμηλότερο επίπεδο υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών σήμερα 12 Μαΐου, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π), μέλος του Global Nurses United (Παγκόσμιας Ένωσης Νοσηλευτών),  καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά υπογράφοντας Ψήφισμα για «Δημιουργία Νομοθετικού Πλαισίου για σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών ανά ασθενή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα» στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  

Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα AVAAZ.ORG εδώ.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕ της ΠαΣΟΝοΠ, Γιώργος Τσόλας, η κίνηση αυτή γίνεται για να καταλάβουν οι πολίτες της χώρας που επισκέπτονται τις δημόσιες δομές ότι, αιτία της δυσαρέσκειάς τους ως λήπτες των Υπηρεσιών Υγείας, δεν είναι η «αδιαφορία» του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά η πασιφανής υπο-στελέχωση των δομών από νοσηλευτές. 

Οι μελέτες δείχνουν την πραγματικότητα

Σύμφωνα με μελέτες, οι επαρκείς αναλογίες νοσηλευτών ασθενών συμβάλουν στη μείωση των επιπλοκών, μειώνουν το χρόνο νοσηλείας, βελτιώνουν την ποιότητα φροντίδας υγείας, μειώνουν το κόστος νοσηλείας:

  • Σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτή προς 8 ασθενείς υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης θνησιμότητας ανά 1.000 ασθενείς από ότι σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτή προς 4 ασθενείς (Journal of American Medical Association, 2002).
  • Ασθενείς σε υποστελεχωμένα τμήματα παρουσιάζουν 6% υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας (Needlemannet al.., 2011).
  • Νοσοκομεία με χαμηλό δείκτη νοσηλευτικής στελέχωσης εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακής ανακοπής, πνευμονίας, ουρολοιμώξεων, αιμορραγιών ανώτερου πεπτικού, συμβάντα που αυξάνουν το χρόνο νοσηλείας των ασθενών (Agency for Healthcare Research and Quality Pub. No. 04-0029, 2004).
  • Η νοσηλευτική υποστελέχωση είναι κομβικής σημασίας στη διασπορά λοιμώξεων από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη ( Clements et al., 2008).
  • Ενώ, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πιθανότητα αύξησης της θνησιμότητας στο χώρο του νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό.(Aiken et al., 2014).

Υπο-στελεχωμένες νοσηλευτικές υπηρεσίες

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα φροντίδας υγείας και στην ασφάλεια των ασθενών. 

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π) στα 15 χρόνια από τη δημιουργία της, προσπαθεί να αναδείξει τη σημαντικότητα της ασφαλούς στελέχωσης τόσο ποσοτικά ( αναλογία νοσηλευτών /ασθενών) όσο και ποιοτικά (νοσηλευτική εκπαίδευση), ζητώντας επαρκείς προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού  ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν ασφαλή ποιοτική και αξιοπρεπή νοσηλευτική φροντίδα. 

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, όπως λέει. Υπο-στελεχωμένες νοσηλευτικές υπηρεσίες στις οποίες ειδικά κατά την απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια ένας ή στην καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλευτές φροντίζουν 35- 40 ασθενείς, με όποια επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στην ασφάλεια των ασθενών, όταν η ελάχιστη ασφαλής αναλογία είναι 1 νοσηλευτής ανά 5 ασθενείς σε γενικά τμήματα. 

Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταθέτει ψήφισμα

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα που καταθέτει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού:

«Ως Πολίτες, υπογράφουμε και απαιτούμε  από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου  για σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενή σύμφωνα με τους Διεθνείς Δείκτες και Πρότυπα, και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στελέχωσης των δημοσίων δομών Υγείας- πρόληψης, θεραπείας και περίθαλψης-  σε όλη την Επικράτεια σε Πρωτοβάθμιο, Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο Επίπεδο. Απαιτούμε Ποιότητα Ασφάλεια και Αξιοπρέπεια».

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται στις 12 Μαΐου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses, ICN). Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής τιμά κάθε χρόνο, με διαφορετική θεματολογία, τη συμβολή του νοσηλευτικού έργου στη φροντίδα υγείας και αναδεικνύει θέματα έτσι ώστε να ενισχυθούν οι νοσηλευτές αλλά και τα συστήματα υγείας για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Η επένδυση στο νοσηλευτικό επάγγελμα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των νοσηλευτών για ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων είναι τα πυρηνικά θέματα του φετινού εορτασμού, υπό το πρίσμα της πανδημίας του Covid-19, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι νοσηλευτές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και έχουν δοκιμαστεί οι σωματικές και ψυχικές αντοχές τους στο μέγιστο. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν χαμηλά αμειβόμενοι, χωρίς ουσιαστική στήριξη και με περιορισμένη συμμετοχή στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών υγείας.

Με αφορμή αυτή την ημέρα σήμερα το πρωί διοργανώθηκε μια μικρή γιορτή για να τιμηθούν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους.

Σχόλια

Exit mobile version