home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αρκαδία: Ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών στη Μεγαλόπολη-Αξιοποίση της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, ΕΜΠ και ΕΑΠ
Σύμαβαση 1

Υπογράφηκε χθες, Πέμπτη 28 Απριλίου, το απόγευμα, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) η προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών στη Μεγαλόπολη και την αξιοποίηση από το ΕΑΠ της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Γορτυνίας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.

Η σύμβαση υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του ΕΑΠ καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα και τον αντιπρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

Σύμβαση 2
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Μαυράκειος Σχολή στο Ελληνικό θα αξιοποιηθεί από το ΕΑΠ για το υπό ίδρυση αγγλόφωνο Τμήμα Νοσηλευτικής, με παράλληλη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα είναι στη Μεγαλόπολη.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του είναι περίπου 1,5 χρόνος, καθώς υπάρχουν εξασφαλισμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης , προϋπολογισμού 520.000 ευρώ -πίστωση που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου- σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση εκ μέρους του ΕΜΠ των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου ανακατασκευής και συνολικής αναβάθμισης (ενεργειακής, αρχιτεκτονικής και στατικής) του ακινήτου της Μαυρακείου Σχολής με κύρια χρηματοδοτική πηγή την Περιφέρεια και με τη συμμετοχή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Σύμβαση 3
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το έργο καθώς και η ανάπτυξη και η λειτουργία του Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Μεγαλόπολη ως κέντρο έρευνας, καινοτομίας και μάθησης, με έμφαση στις εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες, εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης και υποστήριξης του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην περιοχή.

Ν. Παπαθανάσης: «Δημιουργούμε όραμα για τη Μεγαλόπολη»

«Δημιουργούμε όραμα για τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, ένα όραμα δυναμικό, που δίνει σε νέους ανθρώπους την δυνατότητα να βρεθούν στην περιοχή αυτή» τόνισε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα έλθουν στην περιοχή περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ι. Ζώρας: «Αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά την ευρύτερη περιοχή»

«Αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά την ευρύτερη περιοχή» χαρακτήρισε το έργο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η εξ αρχής διασφάλιση σχεδόν του συνόλου των απαιτούμενων πιστώσεων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το ΕΑΠ σχεδιάζει σημαντικές δραστηριότητες στις υποδομές της Μαυρακείου Σχολής , καλώντας τον Ν. Παπαθανάση να εγκαινιάσει την λειτουργία του Τμήματος παραδίδοντας ο ίδιος το πρώτο μάθημα.

Σύμβαση 5
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Π. Νίκας: «Το όραμα γίνεται πράξη»

Ως «ιστορική για τη Μεγαλόπολη, τη Γορτυνία, το Ελληνικό»χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι «το όραμα πολλών ανθρώπων γίνεται πράξη» και επισημαίνοντας ότι «η δημιουργία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα στην περιοχή θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξή της».

Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται μεγάλα έργα πολιτισμού στη Μεγαλόπολη, όπως το αρχαίο θέατρο, ενώ έχουν μπει σε σειρά έργα όπως η αντένα στη Μεγαλόπολη της ΔΕΘ Helexpo, αλλά και το κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ε. Σαπουντζάκης: «Το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία»

Τη βούληση των τριων μερών της σύμβασης για συνεργασία των αυτοδιοικητικών οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας επισήμανε στη συνέχεια ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγητής Ευάγγελος Σαπουντζάκης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, εκφράζοντας παράλληλα και την βεβαιότητά του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Θ. Χριστογιαννόπουλος: «Η Μεγαλόπολη παραμένει το κέντρο του προβλήματος»

«Η Μεγαλόπολη παραμένει το κέντρο του προβλήματος» επισήμανε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος , σημειώνοντας παράλληλα ότι η εν λόγω δράση που αναπτύσσεται και δρομολογείται στο πλαίσιο της ΣΔΑΜ έχει επίκεντρο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης στο οποίο ανήκει και το Ελληνικό.

«Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την δράση αυτή καθώς αφορά σαφώς και τον Δήμο Μεγαλόπολης» σημείωσε, διατυπώνοντας το αίτημα να υπάρξει σύντομα αξιοποίηση ενός χώρου στη Μεγαλόπολη όπου θα υποστηρίζει διοικητικά και οργανωτικά τη σχολή, ενώ ως προς την διαμονή σπουδαστών, πρότεινε την αξιοποίηση δημοτικού κτηρίου στην πόλη.

Σύμβαση 4
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στ. Κούλης: «Πόλος έλξης η Σχολή για ανθρώπους και δραστηριότητες»

Σε ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το Τμήμα του ΕΑΠ στο Ελληνικό και τη Μεγαλόπολη θα αποτελέσει πόλο έλξης ανθρώπων και δραστηριοτήτων προς τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, αλλά και γενικότερα της Αρκαδίας και της Περιφέρειας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis