home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολίδα: Στάση αναμονής για τις αποζημιώσεις παγετού – Άλλα περίμεναν οι αγρότες

ΚΑΣΟΑ Δαναός: Εμπαιγμός των αγροτών με τις αποζημιώσεις παγετού
Παγετός πορτοκαλιές Αργολίδα σταλακτίτες (15)

Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες της Αργολίδας μέχρι την επικείμενη απόφαση για τη σχετική διάταξη που έχει πάει στην βουλή, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον παγετό, των οποίων οι προκαταβολές τελικά δεν δόθηκαν πριν το Πάσχα, όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί. Οι αγρότες που συναντήθηκαν προσφάτως στις εγκαταστάσεις της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ στην Πυργέλλα, ζητούν να δώσει η κυβέρνηση ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το υπουργείο είχε εξαγγείλει αποζημιώσεις που ορίζονται στα 36 λεπτά το κιλό για τα μανταρίνια, στα 60 λεπτά το κιλό για τα λεμόνια και στα 22 λεπτά για τα πορτοκάλια, όπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στα πλαίσια συνάντησης την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη.

ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ: Εμπαιγμός με τις αποζημιώσεις

Όπως αναφέρει η ομάδα παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ σε ανακοίνωσή της:

«Στις 10 Μαρτίου 2022 ανακοινώθηκε από το ΥΠ.Α.Α.&Τ και τον ΕΛΓΑ ότι θα δοθεί άμεσα προκαταβολή αποζημίωσης 300 ευρώ ανά στρέμμα, για τον παγετό πού έπληξε την Αργολίδα τον Ιανουάριο 2022.

Ο σκοπός της άμεσης προκαταβολής ήταν η ομαλή συνέχιση της καλλιεργητικής περιόδου. Ήτανε η εξασφάλιση δηλαδή ενός κατώτατου εσόδου για τους παραγωγούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για την λίπανση, το κλάδεμα και τις λοιπές φροντίδες των αγροκτημάτων πού πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο Μάρτιο, πού σε περιόδους παγετού είναι αυξημένες.

Όπως πληροφορηθήκαμε στις 27 Απριλίου 2022, η άμεση προκαταβολή πού ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, μετατέθηκε για τον …Μάιο. Στην ζημιά λοιπόν από τον παγετό ήρθε να προστεθεί και η “ζημιά” από την μη προκαταβολή της αποζημίωσης σε έγκαιρο χρόνο.

Καταγγέλλουμε την στάση του ΥΠ.Α.Α.&Τ και του ΕΛΓΑ, σχετικά με τον χειρισμό του ζητήματος, καθώς ο χρόνος αντίδρασης σε ένα γεγονός είναι το ίδιο σημαντικός με την αντίδραση. Δεν έχει μόνο σημασία να δοθεί αποζημίωση, αλλά να δοθεί έγκαιρα, ώστε να παραμείνουν βιώσιμα τα αγροκτήματα.

Αυτό όμως προφανώς δεν είναι στις έγνοιες όσων γνωρίζουν ότι κάθε μήνα θα πάρουν τον μισθό τους, είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε ρίξει πάγο».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis