home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Σε αναβρασμό οι αγρότες μετά τις υποσχέσεις που έπεσαν στο κενό

Φθηνότερο πετρέλαιο για τους αγρότες

Συγκέντρωση αγροτών – παραγωγών και αγροτικών φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ στην Πυργέλλα Άργους με κεντρικό θέμα τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τους παγετούς του Ιανουαρίου.

Αυτό που πάγωσε τους αγρότες ήταν η μη καταβολή της προκαταβολής των 300 ευρώ που είχαν υποσχεθεί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς εσπεριδοειδών πριν από το Πάσχα.

Οι αγρότες του νομού δεν έχουν δει ακόμα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου και το μόνο που ακούνε είναι για την τροπολογία που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα, χωρίς όμως να είναι σίγουροι για το πότε ακριβώς θα πληρωθούν.

Στη σύσκεψη που οργάνωσαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Αργολίδας έδωσαν το παρών αγρότες, θεσμικοί παράγοντες, οι βουλευτές Αργολίδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, κ.α.

Το πώς θα δράσουν οι αγρότες από εδώ και στο εξής, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Γκιόλας: «Η πραγματική και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών της Αργολίδας δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών της Αργολίδας που επλήγησαν από τον καταστροφικό παγετό και πραγματοποιήθηκε χτες 27 Απριλίου σε αίθουσα συσκέψεων της ΚΑΣΟΑ με την πρωτοβουλία της Επιτροπής Συνεταιριστικών οργανώσεων της Αργολίδα παρευρέθηκε  ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας.

Στην τοποθέτησή του τόνισε τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον εμπαιγμό προς τους αγρότες, αφού αποδείχθηκε ανακόλουθη για μια ακόμη φορά προς τις υποσχέσεις της. Συγκεκριμένα καυτηρίασε το γεγονός ότι η περιβόητη τροπολογία που τους είχε υποσχεθεί ήδη στην τελική σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  στις 10 Μαρτίου, δεν ήρθε καν στη Βουλή ούτε προς ψήφιση, παρά το ότι η Βουλή λειτουργούσε σε Ολομέλεια μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου. Αποδεικνύεται έτσι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος και η καθυστέρηση των σαράντα ημερών οφειλόταν δήθεν σε γραφειοκρατικούς λόγους!

Ο βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και πως τα όσα τους υποσχέθηκε, για πληρωμή προκαταβολής 300 ευρώ ανά στρέμμα, αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα».

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι καλλιεργητές είναι αξεπέραστες και η αγανάκτηση ξεχειλίζει, βλέποντας την Κυβέρνηση να σκορπίζει χρήματα σε «γαλάζια παιδιά» αλλά όχι σε εκείνους που εδώ και χρόνια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πρωτογενούς παραγωγής.

Πουλάς: Φτάνει πια με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους αγρότες της Αργολίδας

Κύρια σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά στην χθεσινή συγκέντρωση των αγροτών και των  Αγροτικών Φορέων του Νομού, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ σχετικά με τίς αποζημιώσεις του παγετού:

  • Από τις 26 Ιανουρίου 2022 έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα για να φτάσουμε στο δραματικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Τα πράγματα έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολα, τα αγροτικά εφόδια, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών και να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.
  • Για το θέμα της προκαταβολής η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στις αρχές Φεβρουαρίου όπου ανέφερε ότι οι αγρότες της Αργολίδας θα αποζημιωθούν με 30 εκατομμύρια ευρώ. Στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας παρουσία του τότε Υπουργού κυρίου Λιβανού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε για μια δίκαιη αποζημίωση  χωρίς να αναφερθεί σε προκαταβολές.
  • Η υπόσχεση για τα 300 ευρώ ανά στρέμμα προέκυψε κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2022 στο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γ. Γεωργαντάς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδ. Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Αργολίδας Ι. Ανδριανός, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας (Δημ. Σχοινοχωρίτης, Ι. Μαντζούνης) και εκπρόσωποι των παραγωγών της Αργολίδας.
  • Στις 17 Μαρτίου 2022 ψηφίσθηκε τροπολογία στην Βουλή pdf (hellenicparliament.gr) η οποία με το άρθρο 5 έδινε την δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να δίνει προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων. Εκ των υστέρων όμως οι κυβερνητικοί παράγοντες ανακοίνωσαν ότι για την εκταμίευση της προκαταβολής των 300 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί νέα τροπολογία. Δόθηκε η υπόσχεση ότι η τροπολογία θα κατατεθεί άμεσα και οι αγρότες θα πληρωθούν πριν το Πάσχα.
  • Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και οι αγρότες του Νομού μας έμειναν απλήρωτοι.
  • Η κυβέρνηση εμπαίζει έναν ολόκληρο νομό, χωρίς να αντιλαμβάνεται το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
  • Από την πλευρά μου δηλώνω ότι θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό των αγροτών μας και θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την  αποκατάσταση της αδικίας. Όμως είμαι πολύ επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων επί του θέματος και η γνώμη που έχω διαμορφώσει είναι ότι δεν πρόκειται να δοθεί  καμία προκαταβολή αλλά θα ακολουθηθεί  μέχρι τέλους η  διαδικασία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και αποζημιώσεων όπως εξαρχής είχαν δηλώσει τα κυβερνητικά στελέχη.

KKE: Οι αγρότες της Αργολίδας να πάρουν την υπόθεση της επιβίωσής τους στα δικά τους χέρια

Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Η χθεσινή συγκέντρωση στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ στην Αργολίδα, απλά επιβεβαίωσε ότι ο εμπαιγμός των βιοπαλαιστών αγροτών από την κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν έχει τέλος!

Η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά – κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών – και οι τυμπανοκρουσίες του κυβερνητικού βουλευτή Αργολίδας για προκαταβολή 300€ έως το Πάσχα για τις μεγάλες καταστροφές στα πορτοκάλια από τον παγετό της 26ης Γενάρη, αποδείχθηκαν για ακόμη μια φορά λόγια «του αέρα» και ψεύτικες υποσχέσεις για να κατευνάσουν τις δίκαιες αντιδράσεις.

Είναι πρόκληση  η κυβέρνηση να δίνει απλόχερα και χωρίς καμία χρονοτριβή, δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους και να μην αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια τους αγρότες, επιταχύνοντας έτσι το  ξεκλήρισμα τους.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και τα άλλα αστικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφού την ίδια πολιτική υποχρηματοδότησης του ΕΛΓΑ ακολούθησαν  από κυβερνητικές θέσεις. Κυρίως όμως όλοι τους, είναι πιστοί στην στρατηγική της ΕΕ και της ΚΑΠ που αποτελούν την αιτία για την ασφυκτική κατάσταση των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η ανέξοδη κριτική, στοχεύει στην κυβερνητική εναλλαγή και σε καμία περίπτωση σε αλλαγή πολιτικής υπέρ των αγροτών και του λαού συνολικά.  Η πείρα δείχνειάλλωστε, ότι κάθε νέα κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο και στην πράξη γίνεται ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και με συνέπεια θα είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για να ικανοποιηθούν. Καλεί παράλληλα τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ  ούτε  στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Να πάρουν την υπόθεση της επιβίωσής τους στα δικά τους χέρια και να μετατρέψουν την δικαιολογημένη οργή τους, σε μαχητική δύναμη ανατροπής της πολιτικής που τους εξοντώνει.

Το ΚΚΕ εγγυημένα θα είναι με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό τους».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis