home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Από την Αργολίδα ειδικοί στις απάτες – Αυτοί είναι οι 7 αετονύχηδες που άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς

Η εγκληματική οργάνωση με τις ηλεκτρονικές απάτες είχε απλώσει πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα – Έρευνα από τον εισαγγελέα Ναυπλίου.
Ιντερνετική ληστεία

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 6 ημεδαπών και 1 αλλοδαπού, κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στις απάτες με υπολογιστή σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

H σπείρα συνδέεται με πάνω από 200 απάτες και εκτιμώμενη λεία άνω των 1,4 εκατ. ευρώ. Οι συλληφθέντες είναι κατά κύριο λόγο από την Αργολίδα, ένας από αυτούς από τα Πελετά Αρκαδίας, ένας από τη Σπάρτη, ένας από την Αθήνα και ένας από την Αλβανία.

Ποιοι διέπρατταν τις απάτες

Ειδικότερα, πρόκειται για:

 • τον ΜΟΣΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ αγνώστου πατρός και της Γερασιμούλας, γεν. την 13-05-1997 στο Ναύπλιο Αργολίδας,
 • τον ΜΟΣΧΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ αγνώστου πατρός και της Γερασιμούλας, γεν. την 25-10-2002 στο Άργος Αργολίδας,
 • τον ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΧΡΗΣΤΟ του Βασιλείου και της Νίκης, γεν. την 22-03-1974 στο Ναύπλιο Αργολίδας,
 • τον ΜΑΓΓΑ ΓΕΩΡΓΙΟ του Τριαντάφυλλου και της Σταμάτας, γεν. την 12-01-1972 στην Πελέτα Αρκαδίας,
 • τον METELLARI ILIA του MYFIT και της HENA, γεν. την 13-05-1997 στην Αλβανία,
 • τον ΜΠΑΣΙΛΑΡΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ αγνώστου πατρός και της Αλεξάνδρας, γεν. την 30-11-1996 στην Αθήνα,
 • τον ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛ του Πέτρου και της Γιαννούλας, γεννηθείς την 13-11-1971 στη Σπάρτη Λακωνίας,

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2665029640 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έξι μηνών, ήτοι μέχρι την 20-10-2022.

Η εξάρθρωση της σπείρας

Σε τουλάχιστον 231 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης με «λεία» πάνω από 1,4 εκατομμύρια ευρώ εμπλέκεται, η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με συλλήψεις σε Άργος, Τρίπολη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, που αποτελείται από τον αρχηγό και τέσσερα μέλη, όλοι Έλληνες, καθώς και 15 περιφερειακά μέλη. Ακόμη, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117 ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια, ως κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες (money mules).

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας πριν από περίπου μία εβδομάδα, με τη συνδρομή και αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορίνθου, συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης που διέπραττε απάτες σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων ο αρχηγός και τρία μέλη του βασικού πυρήνα.

Ποια ήταν η δομή

Στην πράξη, σύμφωνα με την αστυνομία, η εν λόγω οργάνωση διαρθρώνονταν σε τρία επίπεδα με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένα:

 • στον σκληρό πυρήνα, του οποίου ηγούνταν ο αρχηγός, αποτελώντας τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης,
 • στα περιφερειακά μέλη, που ενεργούσαν κατ’ εντολή του βασικού πυρήνα και
 • στους δικαιούχους των «επιχειρησιακών» τραπεζικών λογαριασμών (money mules), οι οποίοι στρατολογούνταν από τα περιφερειακά μέλη και παρέδιδαν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

Πώς εξαπατούσαν τα θύματά τους

Η δράση της οργάνωσης τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020. Όπως προέκυψε, ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική (internet banking):

 • αναζητούσαν και εντόπιζαν στο Διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών,
 • επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων,
 • με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ)
 • έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).

Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν προηγουμένως να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το χρηματικό ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους ποσά διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πολυτελής βίος και ευρήματα

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: πέντε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, Ι.Χ. φορτηγό, δίκυκλη μοτοσικλέτα, τρεις τηλεοράσεις, έξι φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ, κυνηγητική καραμπίνα, αεροβόλο πιστόλι, τέσσερις τραπεζικές κάρτες, 25 κινητά τηλέφωνα,14 πακέτα σύνδεσης καρτοκινητής, τρεις κάρτες SIM και 3.180 ευρώ.

Σχόλια

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis