home design 800x400
home design 1170Χ320

Γκιόλας: Κορυφαίο και ουσιαστικό πολιτικό γεγονός το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, σχολιάζει το τετραήμερο συνέδριο του κόμματος
Γκιόλας συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, σχολιάζει το τετραήμερο συνέδριο του κόμματος από την Πέμπτη 14 έως την Κυριακή 17 Απριλίου στο γήπεδο του Ταεκβοντό στο Παλαιό Φάληρο. Όπως σημειώνει:

«Ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό Συνέδριο Κόμματος, που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, κράτησε 3 ½ μέρες  όπου και συναντήθηκαν με φυσική παρουσία πάνω από 5700 Σύνεδροι  και συζήτησαν για τις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για να πορευθούν μαζί για την πολιτική αλλαγή. Καμιά σχέση με τους αρχηγικούς μονολόγους  διανθισμένους με συμπληρωματικές εισηγήσεις ,περιορισμένου αριθμού πρωτοκλασάτων στελεχών.

Το δικό μας Συνέδριο είχε ζωντάνια, συμμετοχή, εξέπεμπε μηνύματα και αποφασιστικότητα.

Κοιτούσαμε έξω από το γήπεδο του Ταεκβοντό, στο πάρκινγκ, βλέπαμε φίλους αγαπημένους που είχαν ένα, δυο ολόκληρα χρόνια να συναντηθούν, άνθρωποι που συμπορεύθηκαν, που διαφώνησαν ,που κάνουν φασαρία, που μπορούν να τσακώνονται και την επόμενη μέρα να αγκαλιάζονται, άνθρωποι που είναι τυχεροί και απολαμβάνουν επιτέλους την παρέα, τη φιλία, τη διαφωνία, που είναι στοιχείο υγιές τελικά.

Στην αρένα του Ταεκβοντό παρακολουθήσαμε την πρώτη ημέρα την ομιλία του Προέδρου Α. Τσίπρα. Μια αναλυτική και διεξοδική τοποθέτηση για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Για τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας και τις λύσεις τους.

Εξέφρασε με δυναμικό τρόπο την ζοφερή οικονομική κατάσταση της χώρας, την πολλαπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και επιδεινώθηκε με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κατάσταση όμως αυτή μπορεί να είναι δύσκολη όχι όμως αξεπέραστη.

Όχι όταν υπάρχει στόχευση και  έγνοια για το συμφέρον των μικρομεσαίων στρωμάτων, των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας. Αυτό όμως προϋποθέτει  την επιλογή μεταξύ Σοσιαλισμού και Βαρβαρότητας όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον Α. Τσίπρα.

Το κόμμα μας δεν είναι δέσμιο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων όπως η Κυβέρνηση της Ν.Δ που βρίσκεται σε αποδρομή.

Το πολιτικό μας σχέδιο εκφράζει τα δίκαια και ώριμα κοινωνικά αιτήματα για την άμεση επίλυση των οποίων δεσμεύεται ο Αλέξης Τσίπρας σε 5 +1 σημεία, χειροπιαστά, ρεαλιστικά και κοστολογημένα κατά προτεραιότητα. Ο Α. Τσίπρας ανέπτυξε τις 5 δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, συν 1 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

  • Πρώτη βασική μας δέσμευση:

Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της…Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

  • Δεύτερη βασική δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας:

Δεσμευόμαστε όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.

Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

  • Τρίτη βασική δέσμευση η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου:

Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

  • Τέταρτη βασική δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους:

Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας…Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα τους το επιστρέψει , θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.

  • Η πέμπτη βασική δέσμευση αφορά τη Νέα γενιά.

Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια..

Αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε και μία μεσοπρόθεσμη που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στις εργασίες του επόμενου τριημέρου εντυπωσιακά μεγάλος ,εκατοντάδες ήταν ο αριθμός  των Συνέδρων που πήραν το λόγο και που δυστυχώς παρότι οι εισηγήσεις κράτησαν δυόμιση  ολόκληρες μέρες, δεν έφτασε ο χρόνος για όλες τις τοποθετήσεις.

Παράλληλα με την διεξαγωγή του Συνεδριακού διαλόγου στην κεντρική αρένα, λειτουργούσαν θεματικά τραπέζια διαλόγου με πλούσιο διάλογο, ζωηρό ενδιαφέρον και  συμμετοχή.

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρα εγκρίθηκε πανηγυρικά και σχεδόν ομόφωνα η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου και ψηφίστηκε το 50%50 η εξίσου συμμετοχή ανδρών γυναικών σε όλα τα όργανα του κόμματος και μάλιστα ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία και την πρόβλεψη της συμμετοχής ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών που θα περιλάβει το υπουργικό συμβούλιο στην επόμενη αριστερή Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Κάποιες αποφάσεις που αφορούσαν αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος δεν κατέστη δυνατόν τεχνικά να καταμετρηθούν λόγω του όγκου των Συνέδρων και της αδυναμίας να αποτυπωθεί  η πλειοψηφούσα άποψη. Τα θέματα αυτά θα αποφασιστούν με ειδική ψηφοφορία των Συνέδρων που παρέστησαν στις εργασίες του Συνεδρίου και με ειδική κάλπη που θα στηθεί παράλληλα με αυτήν για την εκλογή του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε όλη την Ελλάδα στις 15 Μαΐου.

Ενδιαφέρουσα και παράλληλα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του κόμματος που έγινε από την πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει εξοφλήσει στο ακέραιο τις δανειακές του υποχρεώσεις αφού δεν χρωστάει πλέον σε καμιά Τράπεζα».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis