home design 800x400
home design 1170Χ320

Πώς θα προστατευτούν από πυρκαγιές Επίδαυρος και Μυκήνες

Δράσεις για την προστασία από φωτιές σε γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους – Σύσκεψη κορυφής και ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
Μυκήνες Επίδαυρος αρχαιολογικός χώρος

Σε προληπτικές ενέργειες για την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Αργολίδας και όχι μόνο, από τις πυρκαγιές, ενόψει καλοκαιριού, έχουν προχωρήσει από κοινού τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων Υπουργών, Λίνας Μενδώνη και Χρήστου Στυλιανίδη, με τους Δημάρχους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας: Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.

Σύσκεψη αρχαιολογικοί χώροι πυρκαγιές (1)

Στοιχεία από αυτοψίες

Κατά τη σύσκεψη έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση των στοιχείων που προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμοδίων Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωσης πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τους τρωτότητα.

Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αφού λάβουν γνώση, να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας.

Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Μενδώνη

Όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το περασμένο καλοκαίρι ήταν μία δύσκολη περίοδος με μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο συνεργαζόμαστε στενά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και να προετοιμαζόμαστε, έχοντας συγκροτήσει κοινή Ομάδα Εργασίας, προκειμένου από κοινού και με την συνδρομή των ειδικών επιστημόνων να συντονίσουμε το μείζον ζήτημα της πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Με βάση πολυεπιστημονικά κριτήρια, διαμορφώσαμε έναν κατάλογο με τους αρχαιολογικούς χώρους που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται ανάλογη πρόνοια για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων στην επικράτεια- προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα καθαρισμοί εντός και εκτός των οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και σχέδια απομάκρυνσης ανά χώρο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του, όχι μόνο για την καλή συνεργασία, αλλά και για τα γρήγορα αντανακλαστικά στα αιτήματά μας, καθώς και τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες που είναι σήμερα μαζί μας. Η παρουσία τους δεν είναι απλώς σημαντική, είναι απαραίτητη για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και για τον σωστό συντονισμό των ενεργειών πρόληψης».

Ο Στυλιανίδης

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι η θωράκιση των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά για την εξαιρετική συνεργασία.

«Στη βάση αυτής της συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει μεταξύ των δύο Υπουργείων, προχωρούμε έγκαιρα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκιση δέκα εν των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Πάντοτε με γνώμονα την πρόληψη, τη σωστή προετοιμασία, δουλεύουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε τον πλούτο της χώρας, την πολιτιστικής μας κληρονομιά και το φυσικό μας περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σύσκεψη αρχαιολογικοί χώροι πυρκαγιές 2

Ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από 4 Ιανουαρίου 2020, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί και η κοινή Ομάδα Εργασίας. Έπειτα από συνδυαστική εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και της τρωτότητας των αρχαιολογικών χώρων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλέχθηκαν πιλοτικά οι παραπάνω έντεκα χώροι.

Επιπλέον, έγινε συνολική αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώροι, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συζητήθηκαν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταρτιστεί από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και τους οικείους Δήμους για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε, ακόμη, ότι δρομολογούνται ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρο και Αφαία, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis